Международна група от експерти изучи острова от боклук в северната част на Тихия океан и стигна до извода, че той е по-голям, отколкото се предполагаше до момента. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Scientific Reports.

Според учените бунището се състои почти изцяло от пластмаса. Общата му маса е между 45 и 129 хиляди тона, а площта му е около 1,6 млн. кв. км., което е два пъти повече от територията на Франция. Както отбелязват специалистите доскоро се предполагаше, че островът от боклук е няколко пъти по-малък.

Авторите на изследването отбелязват, че са получили по-точните данни чрез наблюдения от самолет и морски съдове в периода 2015-2016 г., а също така и с помощта на компютърно моделиране. В публикацията се казва, че островът се състои от около 1,1-3,6 трилиона отделни елемента, носещи се върху водата. Както вече споменахме, става въпрос за пластмасови изделия, половината от които са риболовни мрежи.

Още преди 30 години специалисти установиха, че в региона се е образувало огромно струпване на боклук, донесен тук от океанските течения. Всички природозащитници са категорични, че бунището представлява изключителна опасност за екологията и най-вече за морската фауна. Изделията от пластмаса могат да се разпадат на малки частици, които някои животни приемат за храна. Освен това под въздействието на солената вода тези боклуци отделят различни вредни за околната среда вещества.

Сподели във Facebook