Експерти от 153 страни подписаха документ, в който се твърди, че човечеството е заплашено от „неописуеми страдания“, ако не бъдат взети спешни мерки за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Зад тревожните изводи застанаха 11258 климатолози, биолози, геолози, океанолози и специалисти в други области на науката.

„Учените имат моралния дълг да предупредят човечеството за всяка сериозна заплаха. От наличните данни става ясно, че днес сме се сблъскали с безпрецедентна климатична ситуация“, каза Томас Нюзъм от университета в Сидни. Проф. Уилям Рипл от университета в Орегон предупреди, че климатът се променя много по-бързо от доскоро очакваното. Едно от доказателствата са необичайно високите температури през сегашния ноември.

В документа се казва, че политиците в продължение на 40 години водят преговори, докато въглеродните емисии продължават да растат без ограничения. Всички опити на учените да спрат глобалното затопляне са се провалили, отбелязват експертите. Затова те призовават ООН спешно да предприеме каквито и да било мерки. Учените предлагат усилията да се съсредоточат върху борбата с краткотрайните парникови газове и въглеродните емисии. Освен това те препоръчват да се намерят начини, позволяващи да се ограничи или спре растящият брой на населението на Земята.

Според експертите човечеството все още има възможност да подобри ситуацията с климата. Хората могат да заменят изкопаемото гориво с възобновяеми източници на енергия, да въведат сериозни ограничения и високи данъци върху изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид, да намалят консумацията на животински продукти и да спрат масовото изсичане на горите.

Сподели във Facebook