Бизнес интересите ни дърпат надолу

Любомир Попйорданов, председател на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм

В качеството ми на туроператор със стаж от 27 години в професията и на председател на УС на БААТ мога да заявя, че в България, включително в туризма, държавата не желае да бъде един дистанциран от лобита и интереси модератор на публични дискусии. Националният съвет по туризъм, като формат и като правомощия, само легитимира решенията на министъра, но също не е мястото за такава дискусия, а е необходимо тя да се състои. Еколозите са представителна извадка от най-добрата част от будното българско гражданство – това са хора с точна представа за предизвикателствата, пред които днес сме изправени: климатични, демографски, геополитически, икономически. Да, това са хора с мнение и позиции, които не пестят сили и време, за да създават информираност за всичко, което се случва в България и което е често скрита картинка и предполага огромни ресурси, за да се разгадае. Не, еколозите не са проблем за българския туризъм като цяло, а само за манипулативно настроените играчи, които често се представят като инвеститори „първи клас“, с неясна и офшорна собственост, но с агресивна нагласа към публичния интерес и ресурсите на българската държава и граждани – към горите, планините, плажовете, защитените територии. Тези кръгове търсят постигането на неизгодни концесионни договори, с които да узурпират публичната собственост в личен интерес. Българският туризъм има за свой най-голям конкурент тези уродливи представители на бизнеса, които постоянно го дърпат надолу и които са причина за грозно застроените ни градове, крайбрежие и Банско, и които по същество доказват с цялата си дейност, че има едно видимо срастване на бизнес интереси и управление, което се нарича олигархия и което подхранва цялата корупционна среда в България.

Застрояването ни превърна в евтина дестинация

Андрей Ралев, партия „Зелените”

В резултат на свръхинтензивното застрояване по Черноморието и зимните курорти България се превърна в евтина дестинация, известна с ниското качество на предлаганите услуги. Това, а и монополът по зимните и летните курорти спират развитието. С решение на парламента или на общинския съвет вече ще може да се дава публична, общинска или държавна собственост на концесионери за срок, по-дълъг от 35 години. Практически се дават неограничени права и върху прилежащите територии на концесията. Но понеже темата е туризъм, това означава, че ще имаме монополисти, едър бизнес, свързан с офшорни фирми, които ще диктуват правилата за развитието на целия туризъм. Държавата така дава почти неограничени права на концесионерите и това ще ги бетонира като единствени играчи в района на концесията и малкият и средният бизнес няма да могат да се развиват. А отрасълът с най-ниското заплащане в България е отрасъл туризъм. Ние като природозащитни организации се борим за справедливост и за нормални доходи на местните общности и се борим срещу монополизирането на развитието на туризма. Когато имаме доводи за това, че държавата е дала разрешителни за строителство, трябва да кажем, че държавата е длъжна да защити и обществения интерес.

Любо Ганев, спортист

За да има зимен спорт, трябва да има условия

Аз като гражданин, като спортист изразявам моето гражданско мнение и то е, че това, което еколозите правят, не е правилно. Щом като има възможност да се направят по-добри условия за спорт и туризъм и щом като то е законно, да се направят. Аз не съм прокурор, правосъден министър, нито съдия. Щом държавата е подписала договор с някого за концесия или е разрешила строителството, трябва да се изпълнява този договор.  Ако има проблем между тях, нека го оправи държавата. След като държавата ни сега няма възможности, защо не дадем на тези, които имат възможности, да построят нещо и да го ползваме. Вие се хващате какво ще спечели някой и дали е правилно или не. Има съдебни органи, нека те да решат. Аз съм спортист и заставам зад спорта. За да има спорт и резултати, трябва да има условия - за зимните спортове това са писти, лифтове и съоръжения. Няма как някой да ме убеди, че един лифт например ще наруши екологията в България. Сигурен съм, че колкото и дървета да трябва да се отсекат, този, който ще строи лифта, ще посади нови поне три пъти повече там, където трябва. В България всички протестиращи еколози са от неправителствени организации, на които, ако никой не им дава пари, няма да ги чуете и видите да протестират. Аз съм по принцип аполитичен човек, но мисля, че съм справедлив. Щом искаме да имаме ски туризъм, да имаме писти и да развиваме този бизнес, защо ще протестираме и ще пречим? Ако говорим за туризма по морето, там трябва да погледнем към инфраструктурата, която обслужва дадено място. Ако тя може да предложи разширяване на курорта, тогава защо да не се прави?

Сподели във Facebook