Акценти

11 Февруари 2017

Животът днес

За 2015 г. над 120 милиона китайци са пътували извън страната си, като са похарчили 104,5 милиарда щатски долара, сочи статистиката на Китайския институт за изследване на туризма.

От тях над 12 милиона са посетили Европа, като тенденцията е непрекъснато да се увеличават с десетина процента годишно. Германия е сред най-популярните дестинации и заради облекчения визов режим, следвана от Франция, Италия, Великобритания и Швейцария. Масовият туризъм е едно ново явление в китайската действителност: по времето на Мао пътуването зад граница не е било разрешено и набира скорост едва след 2009 г.

Известният фотограф Джеръми Суикър решава да се присъедини към една група китайски туристи, дошли да опознаят Европа за 10 дни (колкото е годишният отпуск на работещите) срещу 2000 евро, и да документира това пътешествие. Няма време за губене, да ги последваме!

Още с кацането на летище Хийтроу в Лондон групата знае, че в един ден трябва да се видят Уестминстърското абатство, Бъкингамският дворец и Британският музей. Следващият ден е посветен на бърза обиколка на двореца Уиндзор и разглеждане на Оксфорд. На третия (всъщност четвъртия ден, все пак първият и последният преминават в самолета) групата вече е в Париж и се наслаждава на разходка с корабче по Сена. На петия ден туристите ще бъдат заведени да направят марковите си покупки: китайците харчат повече от всеки друг, средно по 1800 евро за тази екскурзия, за подаръци. На шестия ден те слизат от автобуса за половинчасово разтъпкване и снимки някъде из швейцарските Алпи – много от тях ще видят сняг за първи път в живота си. Седмият ден преминава в автобуса. Нощувката е в крайпътен мотел, където задължително има китайски бюфет, разказва фотографът. В последния ден от ваканцията си пътниците виждат за няколко часа Рим и Ватикана. След десетдневното преминаване през Европа китайците трябва да покажат у дома новите си, луксозни покупки, както и албумите със снимки. Те са от петте процента население на страната, което има задграничен паспорт.

Сподели във Facebook