Ако някой ви каже, че Гърция е скучна дестинация, не му вярвайте! Южната ни съседка има много какво да предложи – от кристално чисти води и уединени плажове, през мозайка от манастири, църкви и исторически паметници до уникална природа и възможности за спорт и отдих. И докато Северна Гърция – Солун, остров Тасос, Халкидики и Кавала, е посещавана от голяма част от българските туристи, централната част все още е непозната за повечето ни сънародници.

Пристанищният град Волос, своеобразната столица на областта Магнезия, съчетава по малко от всички богатства, които притежава страната – море, планина, места, свързани с древногръцката митология, духовни средища, музеи, удивителна кухня и още, и още…

От Волос можете да вземете ферибот или да наемете яхта и да отидете до някой от трите близки острова – космополитния Скиатос, зеления Скопелос и спокойния и красив Алонисос.

„От древното селище Йолкос, днешен Волос, според древногръцката митология е отплавал корабът „Арго“, с който Язон заедно с около 50 смели мъже отива до Колхида в Черно море, днешна Грузия, за да върнат „златното руно“. При разкопки преди десетина години в древна гробница близо до Волос бяха открити златни накити и орнаменти. Изследвани бяха в Лувъра и се установи, че техниката по изработването им е същата като на древно злато, открито в Грузия. Това е категорично доказателство, че легендата за похода на аргонавтите не е просто мит, а експедицията наистина е осъществена“, разказа Костас Колиос. Той е един от 54-мата гребци на съвременния кораб „Арго“ – точна реплика на древния плавателен съд.

„Местните власти и гражданите на Волос, всички за няколко години събрахме необходимите 1 милион евро за осъществяването на проекта. Построихме „Арго“ за четири години без нито един железен пирон или метална част, всичко е от дърво. Днес той е гордостта и символът на града, на вода е от май до октомври и всеки гост на Волос може да се качи на палубата му“, допълни Колиос.

По тези земи според легендите са живеели и митичните същества кентаври. Техни статуи и изображения са оставили своя отпечатък в местните исторически паметници и културни забележителности. „Целта ни не е просто да дойдеш тук и да отидеш в някой хотел или къща за гости, а да усетиш духа на мястото, да се насладиш на спокойствието в планината, да танцуваш до зори на щурите купони на плажа, да хапнеш морски деликатеси, да изпиеш едно ципуро и да се влюбиш в това място“, каза Василис Евагелос, собственик на местен хотел.

Ципуро е гроздова или направена от друг вид плодове ракия, която се предлага с анасон и без анасон. Сядайки в една от многобройните ципурадика – таверни, в които се сервира нестандартното питие, към него ще ви донесат мезе, характерно за заведението. Всеки път, когато клиент поръчва по шишенце ципуро, му носят ново различно мезе по преценка на персонала според темпото, с което пие. Само във Волос има над 400 ципурадика, които придават атмосфера на народно веселие и са място за срещи и общуване на местните жители.

Гастрономията по крайбрежието впечатлява с богатството на морските деликатеси – можете да опитате октопод в оцет, скариди „Саганаки“, пълнени калмари, задушени миди в комбинация със свежи салати и др.

Волос е заобиколен от планината Пелион, възпята като лятна резиденция на олимпийските богове. 24 села са разположени по склоновете на простиращите се на около 50 км възвишения. Пелионската кухня включва ястия с дивеч, спецофай – местна наденица с доматен сос и задушена хорта (диви ядливи треви), разнообразни баници, сирена с много билки, подправки и зехтин, вкусни домашни сладка и много други.

Със сладко и чаша чай гощават за добре дошъл всеки посетител на музеите, къщите за гости и манастирите в планината Пелион. Има много кооперативи, които правят домашно сладко, вино или ракия и ги продават на местните туристи, а и снабдяват магазини в цяла Гърция. „Завърших висше образование по специалността „Медицински инженеринг“, която е свързана с разработването на нови технологии за лечение и диагностика. След завършването си обаче трябваше да избирам – да остана в родния си край или да замина в чужбина, за да работя по специалността си. Избрах да остана, защото съм влюбен в родното си място – природата е уникална, хората са добри и сякаш живееш в хармония. Реших да продължа семейния бизнес и да се занимавам с хотелиерство и ресторантьорство. Опитвам се да накарам и гостите ни да се почувстват като у дома си и мога да ви кажа, че никога не съм съжалявал, че избрах да остана, и вече не искам да работя друго“, споделя с екипа ни 31-годишният Мелетис Андрини, управител на окичената с рози къща за гости „Трендафилите“ в селцето Портария. Къщата е запазила уникалната си архитектура от XIX век, а отвътре е обзаведена с най-съвременните удобства за незабравим отдих.

Не пропускайте да се разходите и до близкото селце Макриница. То е съхранило своите традиционни къщи с покриви от каменни плочи, калдъръмени улички и чешми със студена вода. Нарича се още „Балконът на Пелион“, тъй като от там ще се насладите на най-красивата гледка към Пагаситския залив и Волос. В района има десетки плажове, част от които дори са влизали през годините в международни класации на 10-те най-хубави плажове в света.

Ако решите да посетите някой от манастирите в региона и да потърсите уединение, не пропускайте да се поклоните на чудотворната икона на Пресвета Богородица в девическия манастир „Успение Богородично“, за която се смята, че е изографисана от евангелист Лука. Сред най-предпочитаните обители в областта са още манастирът „Фламури“, посветен на Преображение, и манастирът „Панагия Ано Ксениас“.

Специализирани фирми от Волос и Пелион ще ви заведат на прекрасни кътчета – каньони с кристално чисти води, удивителни подводни пещери и места за гмуркане, екопътеки в планината, маршрути, подходящи за опитни и начинаещи ездачи, заливи, идеални за морски каяк.

И накрая, вземете си фотоапарата и се качете срещу 10 евро на атракционното влакче на Пелион, което тръгва в 10:00 часа от Ано Лехоня и в 15:00 часа стига до Милиес.

Влакът с парен локомотив пътува в планината и пресича потънали в зеленина склонове и гористи местности, и открива невероятна гледка към морето и „надничащите“ от хълмовете селца.

Сподели във Facebook