Акценти

8 Август 2016

1600

Животът днес

Все повече граждани са активни при подаването на сигнали за съмнения за качеството на хранителните продукти, предлагани по морето, и за лоша хигиена на обектите за хранене, производство и търговия. Това съобщиха експерти от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна след запитване на вестник „Животът днес“. Така например при съвместна проверка на инспектори от дирекцията и полицията в началото на август са глобени недобросъвестни търговци на плажовете в Камчия и Шкорпиловци. Бракувани са понички и царевица, които са насочени за унищожаване заради липса на условия за правилно съхранение.

От началото на сезона инспекторите към ОДБХ-Варна са извършили общо над 2200 проверки. Инспектирани са заведения за обществено хранене, обекти за търговия с храни, временни и сезонни обекти и индивидуални търговци и производители. Съставени са общо 30 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 282 предписания. Най-честите нарушения са свързани с липсата на информация за алергените, които се съдържат в храните. Санкции са наложени и за хранителни стоки с изтекъл срок на годност или за неправилното им съхранение.

„Като цяло сезонът засега е спокоен. От началото на лятото до този момент не са открити фрапантни нарушения, нямаше тежки хранителни инциденти. Прави впечатление, че управителите на големите вериги хотели и ресторанти са все по-дисциплинирани и отговорни при предлагането на храна на хората в необходимите условия“ – обясни д-р Костадинка Маринова, началник на отдел „Контрол на храните“ в ОДБХ-Варна. Тя призова гражданите да купуват храни само от регламентирани търговски обекти, а не от хора, които разнасят храни на плажа. Търговците, които предлагат царевица от казани и тенджери, са нерегламентирани. Няма как да се гарантира сигурността за здравето на консумиращите такава царевица, защото средата на съхранение не е стерилна и благоприятства появата на патогенни микроорганизми. Експертите съветват да купуваме царевица само от търговци, снабдени със специализирани колички. Не се препоръчва да купуваме сладолед и други храни, които се разнасят по плажа с хладилни чанти. „Не съветвам летуващите да си купуват и цаца или друга риба от будки и капанчета, които нямат топла витрина и съоръжения за правилно съхранение на приготвената храна“, категорична е д-р Маринова. Тя заяви още, че по този начин гражданите ще помогнат и на контролните органи. „Като няма купувачи – няма да има и предлагане.“

Началникът на отдел „Контрол на храните“ в ОДБХ-Варна смята за абсолютна грешка пазаруването на стоки от животински произход, като яйца, кашкавал, сирене и мляко, от улични търговци. „Не е ясно при какви условия са произведени тези стоки, здрави ли са животните във фермата, от която идват месните и млечните продукти, при какви условия се съхраняват и т.н.“ – обобщи събеседничката ни. Рискът за здравето заради неправилността на съхранение на храните нараства допълнително през летните месеци заради високите температури. Сезонните проверки по морето на инспекторите от агенцията по храните ще продължат до 9 септември.

Сигнали за нарушения потребителите могат да подават на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99. При съмнения за нередност при храните в област Варна може да се използва и телефонът към местната дирекция – 052/600 871.

Сподели във Facebook