Акценти

15 Февруари 2019

2534

Животът днес

Научният проект Global Burden of Disease (GBD) представи данни, че започвайки от 1950 г. средната продължителност на живота се е увеличила с 22 години. Резултатите от изследването са публикувани в престижното списание The Lancet.
В проекта GBD са участвали учени и медицински специалисти от 195 държави. Те се занимават с анализ на дългосрочните тенденции, които отразяват промените в здравеопазването и демографията. В последното изследване специалистите проследили как се е променил животът на хората от 1950 г. до 2017 г. Според изводите продължителността на живота през този период се е увеличила средно с 22 години.

„Даже като вземем предвид военните, икономически и други катаклизми на съвременния свят, средната продължителност на живота при мъжете за периода от 1950 до 2017 г. е нараснала от 48 г. до 70,5 г., а при жените от 53 г. до 76 г.“, констатираха учените. Увеличила се и средната продължителност на живота при децата. В средата на ХХ век около 20% от тях са умирали до 5-годишна възраст. През 2017 г. този показател се е понижил до 3,9%.

На фона на тези позитивни факти учените отбелязват и негативната тенденция, че расте смъртността вследствие на конфликти, войни и тероризъм. През последните 10 години тя се е увеличила два пъти.

Сериозен принос в причините за преждевременна смърт при съвременните поколения има и затлъстяването. Според експертите то се е превърнало в епидемия. Затлъстяването често е причина за диабет, от който умират над милион души годишно, както и за бъбречни заболявания, които отнемат живота на 500 хиляди души всяка година.

Сподели във Facebook