„Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството твоята храна.” Тази сентенция, изказана преди около 2400 години от „бащата” на медицината – знаменития древногръцки лечител и философ Хипократ, отдавна се е превърнала във водещо начало в диететиката и медицината. Многобройни наблюдения по категоричен начин доказват, че прекомерната употреба на определени храни води до редица патологии, както и че много храни способстват за запазване на виталната сила на организма, противодействат на развитието на широк кръг заболявания и увеличават продължителността на живота.

Ежегодно в света умират около 60 милиона души, осем милиона от които от ракови заболявания, т.е. 20 000 души всеки ден! Рак е обобщено название на широк кръг заболявания с над сто локализации, които поразяват редица органи на човешкото тяло. Сред най-разпространените са ракът на белите дробове (около 17,5% от общия брой  ракови заболявания), на стомаха (9,2%), на черния дроб (8,8%), на дебелото черво (7,6%), на млечната жлеза (5,8%), на маточната шийка (3,5%) и т.н.

Заболяването започва от една-единствена клетка, която от нормална се превръща в ракова.

Предпоставка за това израждане на здравата клетка са генетични фактори (до 10% от случаите), както и огромен брой външни такива като: йонизиращо и ултравиолетово лъчене, тютюнев дим, азбест, афлатоксини, кадмий, арсен, формалдехид, бисфенол А, диоксини, нитрозамини, бензен и т.н., и т.н. Съществуват сериозни опасения и немалко доказателства, че канцерогенно действие имат и значителен брой добавки, използвани в хранителната индустрия. Към тях се отнасят патентовото синьо (Е131), зелено S (Е142), бензоената киселина и натриевата, калиевата и калциевата ѝ сол (Е210-Е213), етилпарабенът (Е214), натриевият етил р-хидроксибензоат (Е215), метилпарабенът (Е219), бифенилът (Е230), формалдехидът (Е240), калиевият нитрит (Е249), натриевият нитрит (Е250) и др.

Редица авторитетни специалисти са категорични, че хранителните добавки ще бъдат главният бич на човечеството през XXI век

и тяхното масово използване в хранителната индустрия ще е една от основните причини за епидемичното разпространение на редица заболявания, в т.ч. на първо място – раковите. За съжаление, няма как да избягаме от замърсения с безброй канцерогенни съставки въздух в големите градове, трудно можем да се спасим и от множеството стресиращи фактори, обгръщащи ни от всички страни, които също способстват за развитието на тези патологии. Но светлина в тунела все пак има... Множество изследвания по категоричен начин доказват, че

определени храни имат подчертано профилактично действие срещу развитието на раковите заболявания, препятстват образуването на метастази и оказват мощно тонизиращо въздействие върху човешкия организъм. Тяхното редовно използване многократно намалява риска от развитието на подобно опасно заболяване.  Кои са тези чудодейни храни?

Мазните риби (тон, сьомга, скумрия, херинга, сардина, аншоа). Съществува мнение, че консумацията два пъти седмично на такива риби увеличава продължителността на живота с цели две години! Смята се, че в значителна степен този чудодеен ефект се дължи на дълговерижните мастни киселини от фамилията омега-3, които те съдържат. Последните способстват за удължаване на теломерите – защитните накрайници на хромозомите, които постепенно се скъсяват при наличие на раково заболяване. Теломерите могат да претърпят около 50 „подрязвания”, след което клетката губи способността си да се дели и загива. В мазните риби се съдържа и витамин А, който е доказан антиканцероген, както и витамин D. Има убедителни доказателства, че ниските нива на витамин D, който взема активно участие в жизнената дейност на клетките и контролира функциите на около 2000 гена в човешкия геном, сериозно повишават риска от развитие на рак на белия дроб, на простатата и дебелото черво, както и на сърдечносъдови патологии.

Морковите. Съдържащите се в тях каротеноиди (алфа- и бета-каротин, лутеин и зеаксантин) и антоциани имат мощно антиоксидантно действие – инактивират свободните радикали, които увреждат носителите на наследствената информация – молекулите на ДНК, предотвратявайки по такъв начин развитието на сърдечносъдови и ракови заболявания. Морковите съдържат над 500 биологично активни вещества с множество благотворни въздействия върху организма. 

Доматите. Антиканцерогенното действие на доматите се дължи главно на ликопена – червен каротеноиден пигмент, който е мощен антиоксидант. Благодарение на това си действие той е ефективно профилактично средство срещу развитието на ракови и сърдечносъдови заболявания. Консумирането на 7-10 домата седмично намалява с 40% риска от развитие на рак на простатата и оказва подчертано профилактично действие срещу рак на белия дроб, дебелото черво, матката, гърдата и пр. Има достоверни сведения, че редовната консумация на домати намалява до 5 пъти риска от развитие на рак на маточната шийка у жените. Значителни количества ликопен се съдържат още в динята, шипката, маслините, годжи бери и др.

Червените и жълтите чушки. Те са отличен източник на витамин С. Този витамин с антиоксидантно действие взема активно участие в имунната защита на организма и в неутрализацията на токсичните вещества. Носителят на две Нобелови награди американският химик Лайнъс Полинг препоръчва болните от рак да консумират не по-малко от 2 г витамин С дневно. Чушките съдържат и значителни количества каротеноиди, които, както вече казахме, са изявени антиканцерогени.

Листните зеленчуци. Те са богат източник на фолиева киселина (витамин В9), която „бди” за коректното репродуциране на ДНК, препятствайки по такъв начин появата на мутации. В кръстоцветните зеленчуци (главесто и брюкселско зеле, карфиол, броколи, алабаш и др.) има значителни количества от сяросъдържащото съединение сулфорафан, който чувствително понижава риска от развитие на редица ракови заболявания, например на дебелото черво и на простатата. Това му действие се свързва с блокирането на определени чернодробни ензими, които са отговорни за канцерогенното действие на нитрозамините. 

Червено цвекло и плодове с тъмночервено или синьо оцветяване (вишни, череши, боровинки, черници, сливи, черно грозде). Червеното цвекло съдържа растителния пигмент бетацианин, принадлежащ към т.нар. беталаини, открити в средата на миналия век от екип швейцарски учени. Бетацианинът повишава имунната защита и има силно антиоксидантно и антиканцерогенно действие. Подобно действие имат и антоцианите – природни багрила, съдържащи се в редица плодове и зеленчуци. Съдържащият се в черното грозде, боровинките и черниците полифенол ресвератрол през последните десетилетия разбуни сериозно духовете в научните среди с множеството си благотворни въздействия – кардиопротекторно, антиканцерогенно, противостарително и пр.

Множество изследвания доказват антиканцерогенното действие на чесъна, някои гъби (шийтаке, майтаке, рейши), слънчогледовото семе, бадемите и орехите и т.н.

Може би в случая е оправдано да завършим с друга сентенция – тази на знаменития герой на Илф и Петров – Остап Бендер: „Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се”.

 

 

Сподели във Facebook