Както депозитите, така и кредитите на домакинствата и фирмите в България продължават да растат, показват данните на БНБ. Към края на февруари депозитите по банковите сметки са били 68 милиарда и 368 милиона лева, което е ръст със 7,1 на сто на годишна база. От тях 45 млрд. и 527 милиона лева са на гражданите. Наличните средства на домакинствата са се увеличили с 6,1% спрямо година по-рано.

„От началото на 2017 г. 11 бaнĸи пpoмeниxa ycлoвиятa cи при депозитите. Πo-гoлямaтa чacт oт тяx пpeдпoчeтoxa дa зaлoжaт нa дoбpe пoзнaтaтa cxeмa и пoнижиxa дoxoдa oт дeпoзит. Въпреки че лихвата от вложенията е близо до нулата, депозитите на домакинствата продължават да нарастват“, коментира финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова. С нарастването на наличния паричен ресурс банките се опитват да го пласират и предлагат все по-добри условия при теглене на заем. „Пет банки предложиха нови по-добри оферти при изтегляне на потребителски кредити, а осем промениха условията си при ипотечните кредити към по-ниска лихва. Една от банките дори предложи ипотечен кредит с 3% годишна лихва, невиждано  ниско ниво от години. Очакваме това да окаже влияние и върху поведението на други банки и в следващите месеци да видим ефекта на доминото - част от трезорите да последват примера ѝ“, обобщи Николова.

БНБ отчита, че взетите до края на февруари заеми общо в страната са за 50 млрд. и 742 млн. лв. (53,3% от БВП, което на годишна база е с 3,4% повече). От общата сума 30 млрд. и 561 млн. лв. са кредитите от фирми, което е ръст от само 1,6 на сто, докато домакинствата са по-активни и получените от тях заеми са за 18 млрд. и 677  лв. или 4,5 на сто повече от година по-рано.

„За да бъде усетен по-чувствителен ръст в кредитирането, от 5 дори 10%, трябва да са налице повече предпоставки, които да стимулират хората. Подобряването на условията при тегленето на заем само по себе си не е достатъчно. Политическата обстановка оказва влияние, защото създава опасения за несигурност и риск в макроикономиката на страната. Потребителите го усещат като риск, който може да се отрази и на техните спестявания. Един вид става въпрос и за психологическа нагласа. При ръст на заплатите и намаляване на безработицата определено ще се задвижи потреблението, което ще окаже влияние и на кредитирането. Определени макроикономически процеси показват, че все пак има някакви наченки хората да започнат да поемат по-високи рискове, да увеличат потреблението си и съответно да задвижат икономиката и да увеличат кредитната си активност“, каза финансовият анализатор от „Моите пари“.

 

Експертите са категорични, че изгодните лихви по кредитите са чудесно време за предоговаряне на условията на изтеглени преди години заеми с високи лихви или за рефинансиране. „Забелязваме, че хората стават все по-активни в търсене на начин за облекчение на дълговете си и оптимизиране на средствата си. Допитват се до нас как могат да намалят месечната си вноска, което е много добре, защото говори за повишена финансова култура“, каза Десислава Николова.

Сподели във Facebook