Акценти

13 Декември 2016

2980

Животът днес

Парите се инвестират и това е добре

Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система. Той е инвестиционният, капиталовият стълб. Първият е солидарният стълб - парите, които внесем този месец като осигуровки, трябва да стигнат за пенсиите през следващия месец. Те не стигат, за съжаление, и 50 процента запълват държавата и данъкоплатците. От втория стълб би трябвало човек да разчита на парите, които внася от момента, в който влезе на пазара на труда. И хората се надяват тези пари да се управляват така добре, че да се умножават. Трябва да е ясно, че една малка част от тези пари отиват като разход, която е за управление на парите. Пенсионните дружества трябва така да управляват парите, които внасяме, че да не е много рисково и да е доходно. Хубавото е, че по всяко време можеш да провериш на сайта на дружеството, в което си осигурен, колко са парите ти. Големият спор при втория стълб е в това дали една сметка, която е лимитирана, е съвместима с пожизнено раздаване на пенсия. Или трябва човекът да е в договорни отношения с пенсионния фонд, за да каже – имам определено количество пари, искам да ми ги давате през следващите 15 години. Но са необходими две неща, за които да помислим. Първото е за размера на таксите за управление. Мисля, че те могат да бъдат по-ниски. Второто е за по-голяма прозрачност на инвестиционната активност.

Важно е и за хората, и за икономиката

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика

Отношенията между осигуреното лице и пенсионния фонд са въпрос на договор. Това осигуряване възниква и продължава да съществува, докато съществува договорът. Ако той се прекрати, няма значение по какви причини, и двете страни няма да имат задължения и взаимоотношения. Ако на 1 януари 2017 някой реши да си изтегли спестената сума, каквато възможност дава законът за родените след 1960 година, това ще създаде проблем не за фонда, а за самия човек. В момента в капиталовите фондове са осигурени над 3 милиона души. От тази гледна точка, ако започнат да си теглят парите и ги прехвърлят в НОИ, там за тези пари няма да има управление и няма да има приходи, а хората ще се окажат губещи. Най-общо казано, вторият стълб на пенсионното осигуряване е нещо добро и нещо важно за всеки гражданин на България. Важно е и за икономиката на страната, защото близо половината от тези вече натрупани в капиталовите фондове около 9 милиарда лева са инвестирани в българската икономика и в българските предприятия. Пенсионните фондове са най-големият национален инвеститор. Смятам, че нещата при фондовете са устойчиви, стабилни, контролирани от Комисията за финансов надзор.

Фондовете трябва да работят с висока доходност

Мика Зайкова, финансов експерт

Да припомним най-напред, че от миналата година хората вече по желание могат да се осигуряват във втория стълб, а могат и да внасят цялата осигуровка в НОИ. Най-важният въпрос за всеки човек е дали сборът от двете пенсии е повече, ако се осигуряваш в частен или в универсален фонд. И съответно дали пенсиите ще бъдат по-малко, ако се осигуряваш само в НОИ. За да бъдат повече, пенсионните фондове трябва да работят с висока доходност. Експерти изчислиха, че доходността трябва да бъде от порядъка на 11%. В света няма никъде такава доходност. Затова съм склонна да кажа, че сборът от двете пенсии ще бъде по-малък от това, което очакваш. И аргументите ми са следните. Ако се осигуряваш в НОИ, ще получиш не тези пари, които внасяш, а тези, които внася твоето дете. Освен това е важно какъв ще бъде пенсионният модел и най-вече е важен индивидуалният ти коефициент за всяка година осигурителен стаж. Ако заплатите не се покачват, приходите от пенсионни осигуровки не се увеличават, пенсиите няма да могат да се вдигнат. С внасянето на парите в пенсионно дружество взимат такса, която по мое мнение може да се редуцира като размер. Вторият ми аргумент е докладът на европейските експерти, който излезе в началото на тази година. За България беше записан един неприятен извод – експертите смятат, че тези, които управляват парите ни, ги внасят във фирми на свързани лица. Като цяло трябва да кажем, че проблемите, за които говорим, произлизат от нашата българска действителност. И в Америка, и в много други страни частното пенсионно осигуряване е на много високо ниво и контролът е много силен. Докато нашата корумпирана действителност не може да даде спокойствие. Иначе частното пенсионно осигуряване е хубаво нещо, ако парите се управляват добре. 

Сподели във Facebook