Проф. д-р Дечко Свиленов е един от сериозните изследователи на необяснимото и тайнственото около нас, което занимава човечеството от самото му прохождане. Привърженик е на тезите в Библията за живота, смъртта, за Бог, видимото и невидимото и през целия си живот се е опитвал да ги доказва и да защитава твърденията си. Завършва Софийската духовна семинария, а по-късно и специалност „Патоанатомия“. Близо 40 години прави медицински изследвания в Българската академия на науките и бивша Западна Германия. Издава книги на християнска тематика и се опитва да отговори на вечния въпрос за живота след смъртта.        

Бог или Висшият разум едва ли ще ни дадат правото да узнаем кога ще си отидем от този свят или да открием истината за същността на смъртта. Вероятно това е така, защото, ако знаехме със сигурност например, че след физическата ни и биологична раздяла с този свят всичко просто продължава, макар и в духовно измерение, че дори ще е по-хубаво, отколкото е тук и сега - едва ли на планетата щеше да остане жив човек. Искаме или не, смъртта обаче идва. Какво споделят хората, които са се докоснали до нея в състояние на все пак обратимата клинична смърт, разказва проф. Дечко Свиленов.            

Според него през годините са се натрупали много доказателства, че след биологичната смърт душата продължава да живее. „Това не са мои твърдения, а са свидетелства на хора, които са изпаднали в клинична смърт и след медицински реанимационни действия са върнати към живота“, категоричен е той.

Пред проф. Свиленов руснакът Андрей Береглезов, който пострадал при автомобилна катастрофа, разкрил, че помни всичко от времето, когато е преминал границата на двата свята.

Историята и до днес поставя на изпитание учените, занимаващи се с необяснимото около нас.

След жестокия удар Береглезов починал в линейката на път за болницата. След като го настанили в здравното заведение, медиците го обявили за мъртъв. Извадили пет необратимо повредени вътрешни органа и откарали тялото му в моргата. На другия ден, когато отишли да го изнесат, за да го предадат на роднините - видели, че е жив… Сега, десетилетие по-късно, Андрей е на 38 г., живее в Германия и е семеен.

Безбройни са свидетелствата на хора, стигнали до границата на двата свята, уверява ученият. Според подвластните на религиозните канони „отвъд портата“ има рай и ад, Бог и духовен свят - така, както са описани в Библията. Много хора атеисти също са стигнали до извода, че „друг свят“ съществува. Като американския лекар скептик д-р Александър Ебен, който изпаднал в клинична смърт заради бактериален менингит. След „завръщането си от пътуването“ той разказал, че е видял прекрасен, чист и изпълнен със светлина и любов свят, който описал с подробности в книга. Преди това Ебен слушал с насмешка разказите на негови пациенти за преживяванията им по време на клинична смърт.   

Според Свиленов

преди окончателната раздяла с живота човек попада в т.нар. предсмъртно състояние.

В тези минути се отварят „духовните му очи“. Тогава той вижда какво ще му се случи след смъртта, убеден е проф. Свиленов. „Неслучайно едни хора изпадат в ужас, а други - във вътрешна радост и спокойствие, и това не са мои твърдения, а сведения от учени и духовници, които са били до хората, когато умират“, допълни той. Знае се, че например върлият атеист и диктатор на най-новото ни време Владимир Ленин, преди да умре, внезапно е започнал да коленичи пред масите и столовете в стаята. Молил Бог да опрости греховете му. Необяснимата случка е видяна и описана от сестра му.

В заключение проф. Дечко Свиленов сподели:

„Човешката душа е вечна и съществува независимо от биологичното тяло.

Тя е ум, чувство и воля, не се „вгражда“ в друг човек или същество, защото според мен и в Библията не съществува прераждане. Тези, които са се разминали на косъм от смъртта и които масово разказват, че са видели живота си на кинолента, виждат кое е добро и кое зло, осъзнават какво ще им се случи след това. Човек обаче може да се подготви за тази вечност само докато е жив тук. След това няма време. Човек трябва да прави добро, да вярва и слуша Бог“.

Сподели във Facebook