Статистическите данни на Световната здравна организация (СЗО) след провеждания ежегодно мониторинг в 4300 града показват нивото на вредни частици, съдържащи се във въздуха, които могат да доведат до влошаване на здравословното състояние на жителите и появата на заболявания като астма, рак на белите дробове или сърдечносъдови проблеми.

Какви са последните заключения на СЗО:

1. Почти навсякъде по света градският въздух не е безопасен.

Според експертите девет от десет души на планетата диша изключително мръсен въздух. В осем от десет града на Европейския съюз показателите за замърсяване на въздуха превишават препоръчаните от СЗО пределни норми.

2. Пекин вече не е световна столица на смога.

Причината е разработеният преди време в Китай национален план за борба със замърсяването на въздуха, който се реализира от 2012 до 2017 г. Днес правителството готви нов тригодишен проект, чиято цел по думите на министъра на околната среда е: „Да спечели битката в защита на синьото небе“.

3. От 20-те най-замърсени градове в света 15 се намират в Индия.

Скоро след като качеството на въздуха в Китай започна да се подобрява, Индия излезе на първо място. Там и последствията за здравето на хората са най-фатални. Положителна новина е, че правителството на Индия неотдавна обяви създаването на „Национален план за чист въздух“ и задължи 100-те най-замърсени градове в страната да разработят собствени стратегии за действие.

Другите държави, чиито градове са сред най-замърсените в света са Саудитска Арабия, Бутан, Сърбия, Камерун и Египет.

4. В Полша проблемът с мръсния въздух е повече от сериозен.

16 от 20-те най-замърсени градове в Европейския съюз се намират във въгледобивния басейн на Полша. Останалите са в България. При това в България е най-голям процентът на градовете, разминаващи се с показателите за качеството на въздуха, установени в ЕС – 83%, а в Полша са 72%. Ситуацията е по-тежка в Турция, където 90% от градовете превишават нормативите на ЕС.

В ЕС няма държава, в която всички градове покриват изискванията на СЗО. Само Финландия, Естония и Швеция се доближават до нормите.

А най-чистият град е Муонио в северна Финландия.

 

Сподели във Facebook