От доста време в пресата се появява информация, че хората използват само 10% от мозъка си, т.е. от умствения си потенциал.

Вярно ли е това?

Откъде идва митът

И тук, както и в появата на много легенди, пръст имат журналистите.

В началото на ХХ век научните изследвания постигнаха поредния успех и беше доказано, че около 90% от човешки мозък се състои от глиални клетки. Тогава все още не е било известно каква точно е функцията им, но днес вече се знае, че те обезпечават предаването на данни между невроните. Тогава учените съобщиха, че мозъкът ни не работи целия и във всеки момент, а само тези участъци от него, които са ни нужни в дадена ситуация.

Тези два факта бяха достатъчни на журналистите, за да сътворят гръмките заглавия за 10-процентната ефективност на човешкия мозък. Даже тогава подобно твърдение е нямало никакво отношение към реалността, а днес звучи смехотворно.

Каква е истината

Учените имат категоричен отговор – при всеки конкретен човек в моментите на умствено натоварване мозъкът дава 100% от това, на което е способен.

Специалистите правят следната аналогия: ако един човек може да вдигне 100 кг, като това е максимумът му, той използва 100% от възможностите на мускулите си. Но ако тренира, той ще се справи с 200 кг. Предишните 100 кг обаче не се превръщат в 50% от неговите възможности.

Така и мозъкът може да се развива. Но да се твърди, че използваме 10% от него, е наивно и неоснователно.

Странно е, че според социологически проучвания около 65% от населението на Земята вярва в този мит. Обяснението е просто: повечето хора са убедени, че вътре в тях е скрит огромен потенциал, който някога ще се освободи.

Сподели във Facebook