Акценти

21 Септември 2016

1648

Животът днес

„Уникалното в макета на „Света София“, който е подарък от Озимо, е, че в него са вплетени чрез хилядите житни класове вярата и любовта на жителите на италианския град. Благодаря на тези хора, които месеци наред са отделяли време, за да могат да вплетат чрез класовете нашето приятелство.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на макета на базиликата, дала името на нашата столица.
Макетът е подарък от жителите на Озимо за празника на града - 17 септември.
На събитието присъства и кметът на италианския град Симоне Пунялони, с когото преди дни кметът Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество в областта на образованието, културата, туризма, младежките политики, икономика, в сферата на малките и средните предприятия. „Културата сближава хората, но тя е и тази дейност, която позволява развитието на икономиката и туризма, затова инвестираме сериозни усилия в нея“, каза Йорданка Фандъкова.
Със съдействието на италианския регион през 2013 година за първи път в София гостува и оригинална творба на Рафаело. Картината „Света Екатерина Александрийска“ бе показана в Националната художествена галерия и десетки хиляди столичани успяха да я видят.
Макетът, изработен от житни класове, бе представен в пространството на Ларгото. На събитието присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, председателят на постоянната комисия по култура към Столичен общински съвет Малина Едрева, директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев, общински съветници.
 Макетът на „Света София“ е с размери 5 метра на 3 метра и с височина 3,5 метра. Направен е от над 3 милиона житни класове, а в изработването му са участвали 200 жители на Озимо. От 1939 г. жителите на италианския град изработват от житни класове макети с религиозно съдържание. С течение на времето религиозните сюжети се заменят от макети на храмове и традицията придобива международно значение. По-голяма част от макетите могат да се видят в местния музей. Сред тях са умалени копия на храма „Сантяго де Компостела“ в Испания, храма „Василий Блажени“ в Москва, базиликите „Сакре кьор“ в Париж и „Свети Петър“ в Рим.

Сподели във Facebook