- Акад. Велев, БСП проевропейска партия ли е, или е готова да ни поведе към Евразия?

- Ще започна отговора си по-отдалече. Известно е, че БКП през ноември 1989 г. имаше 956 000 членове. Веднага след това членската ѝ маса се раздели на три потока: ортодоксални комунисти – консерватори, които основаха  т. нар. Българска социалистическа партия, БСП. Вторият поток бе съставен от либерални комунисти – демократи, които масово навлязоха в новоучредените демократични политически партии и движения, някои бяха внедрени, други – по собствено желание. Третата част се оформи от разкаяли се членове, влезли в нея по различни причини –  едни по принуда, втори с чисто кариеристични подбуди. Мнозинството от тези хора не се записваха в други партии заради опасението си да не повторят грешката с досегашното си партийно членство. Въпреки това те епизодично подкрепят ту опозиционните партии, ту БСП.

  • През 1990 г. ортодоксалната група промени името от БКП в БСП, но какво не промениха?
    - Те подмениха устава на БКП с нов, който запазва основните принципи на стария комунистически устав. Ръководството на БСП под път и над път декларира, че са правоприемници на 125-годишната история на БКП и  номерират конгресите на БСП като продължение на тези на БКП… Основната част от членовете на префасонираната партия включва почти цялата партийна номенклатура, която активно управляваше България в продължение на 43 г. и създаде „комунистическата каста“.
  • Тоест БСП не премина през очаквания нравствен катарзис?
  • Фактите говорят точно за това. Те например не споменават за националното предателство на БКП, която в ролята си на „агентурна партия” на Коминтерна, обслужваща интересите най-вече на СССР, през 1924 г. взима решение на Витошката си конференция да разкъса нацията ни на четири части –  на българска, добруджанска, македонска и тракийска. И по-нататък да се формират четири български държави в угода на комунистическите партии на Югославия, Гърция и Румъния. Не сме чули досега какво мислят изредилите се няколко ръководства на БСП за съгласието на БКП Вардарска Македония, тази изконна част от българската нация, да се откъсне от българското национално землище и да се създаде „македонски език” и „македонска нация”. Нещо повече – БКП насилствено македонизира почти 200 000 българи в Пиринския край, като изби стотици заслужили дейци на ВМОРО и ВМРО.
  • Това е доказано национално предателство, но не си спомням БСП да се е разграничила от нейните съпартийни предци… 
  • Не само не се разграничи, но и никъде не споменава, че основателят на БСДП (тесни социалисти) Димитър Благоев скандално обявява в Народното събрание, че не е българин, а славо-македонец. Той обявява войните за национално обединение за империалистически, рожби на българската буржоазия, и се изказва срещу Съединението. Тази част от историята на БКП се потулва с надеждата да бъде забравена. С поведението си Благоев доказва, че БСДП (т.с.) е всичко друго, но не и българска партия.
  • А в по-близък исторически план как стоят нещата?
  • Ръководството на БСП и до ден днешен продължава с  хвалбите на тоталитарния режим, този „филм“ го прожектира и преди тези избори, въпреки че българският  народ през онези 43 години бе подложен на тотална денационализация и русификация.

Публична тайна е, че извършителите на политическия преврат в БКП през 1989 г. обявиха новата си цел – не построяването на комунизма, а „преназначават другарите номенклатурни комунисти в господа капиталисти”. И ги обезпечиха с безотчетни пари под формата на безлихвени кредити, а тези кредити не се върнаха, защото банките изгоряха по време на хиперинфлацията. Така се създадоха условия за възникването на бандата на днешните „олигарси” – бивши комунисти. Нека не забравяме, че за да стане по-безболезнен и незабележим този процес, ДС, която действаше в сянка, създаде „феномена на мутрите”, който чрез своите рожби СИК, ВИС и др. въведе криминалния терор сред българското общество.
Но комунистическите манипулации не спряха дотук. За да заслужат званието си „капиталисти”, те разиграха истинска икономическа вакханалия в страната. Чрез своята агентура в СДС, където на ключови места се оказаха комунистите-демократи, те започнаха изпълнението на пъклен план за разграбване на стопанството на България чрез т. нар. масова приватизация. Чрез този криминален акт, облечен в псевдозаконова форма, се даде възможност на българските мутри-олигарси да започнат нечуван грабеж. Ние помним времето, когато активистите на БКП викаха до прегракване, че са ликвидирали безработицата в България, а верните кадри на същата партия създадоха огромната безработица и тласнаха и читавата част от икономика ни в бездната на тоталната разруха. При тази обстановка прекръстените комунисти не споменават нито дума, че всички създадени от БСП правителства след 1989 г. се провалиха.

  • Обаче председателят на БСП изкара два мантата като държавен глава…
  • Да, благодарение на политическата носталгия на ортодоксалните комунисти от БСП и с помощта на гласовете на спотаилите се бивши партийци. Уплашени от дивия капитализъм и реставрацията на буржоазния режим, те доведоха до избор за президент на България председателя на БСП Георги Първанов. Това стана възможно и благодарение на политическия провал на псевдодемократите от СДС. Но със своето бездействие и през двата си мандата президентът Първанов остана в съзнанието на българите като „фикус”, събиращ прах и запълващ свободното стайно пространство. И само благодарение на натиска от международните и вътрешните политически обстоятелства и особено на авторитета на министър-председателя Симеон Сакскобургготски България по негово време бе приета в ЕС и НАТО. И толкова. При всички следващи избори авторитетът на БСП падаше.
  • Но на току-що преминалите парламентарни избори БСП възкръсна…
  • Да, в политическата действителност на България се случват и чудеса. Партията на бившите комунисти бе оглавена от г-жа Корнелия Нинова. Тя е участвала в правителството на СДС на Иван Костов като зам.-министър. Дали е била член на СДС, или е обслужвала СДС по поръчка на БСП, вече няма значение. Но след провала на Костов тя излезе тихо и внимателно, по търлъци, на политическата сцена.

Истина е, че тя можа да се внедри в БСП и бързо да проникне в парламентарната група на партията. И се превърна в основното островърхо оръжие на заспалата част от парламентарната група от щатни представители на БСП. Талантът си е талант. За кратко време г-жа Нинова успя да надхитри консервативните сили на ортодоксалните комунисти в БСП. И обедини младите в партията, включително и деца на партийната каста на БКП. В резултат на това тя успешно подмени представителите на „старата партийна гвардия” с техните внуци, които гледат по-адекватно на настъпващите промени, но те не са забравили на кого са наследници. За да бъде възприета като водач, другарката Нинова притъпи острата бдителност на консерваторите и поднесе цветя на гроба на Тодор Живков. Така направи реверанс към консерваторите и демонстрира своеобразен знак за запазване на приемствеността.

  • Помогна ли развятото от нея знаме на русофилството и невъздържаните ѝ критики към ръководителите на ЕС?
  • Разбира се, г-жа Нинова има политически усет. Тя първо посети Москва и прие консултациите на специалистите по българските работи, и реши да издигне кандидатурата на един безспорен български генерал, като го спечели за каузата на БСП. И му организира мощна подкрепа в изборите чрез своята партия и движението на русофилите в България. Тази победа ѝ даде виртуални криле и вяра, че победата на парламентарните избори ѝ е в кърпа вързана. Да, ама не. Вярно, че проведе тежка предизборна кампания, в която главен прицел бяха корупцията, ниският стандарт на живота и неизпълнени обещания на ГЕРБ и най-вече на нейния лидер. Но голяма част от тези обвинения за кратко време бяха опровергани с факти. Независимо от допуснатите грешки в нейната кампания тя успя да утрои изборния си резултат.
  • Защо все пак БСП не успя да спечели тези избори?
  • Защото г-жа Нинова разигра политическата си кампания с помощта на големия  брой олигарси, които към момента на изборите заемат ръководни постове в нейната партия. Оказа се, че тя не знае кои са милионерите в редиците на БСП… Тогава каква социална партия ще ръководи, когато партията на бедните се оглавява от милионери? Очевидно госпожата е забравила, че „Сит на гладен не вярва”. И още нещо – по време на кампанията тя допусна непростим гаф: обяви, че демокрацията ни е отнела много неща. Какви? Диктатурата, репресиите към несъгласните, свободата на словото или свободата да живееш, където пожелаеш, софийското жителство или нещо друго? И въпреки всичко БСП спечели 80 места в парламента.
Сподели във Facebook