Девет общини ще получат финансиране по пилотната програма на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за развитие на минералните извори на тяхна територия, съобщиха за в. „Животът днес“ от ведомството. Одобрени са проектите на Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември, Панагюрище, Минерални бани и Берковица. Прогнозната субсидия, която ще им бъде отпусната общо е 2 925 000 лева. По-голямата част от общините ще реконструират съществуващи или ще изградят нови водопроводи. Част от бенефициентите предвиждат инвестиции в помпени станции, събирателни резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони и др.

Националната програма за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води беше стартирана от Националния доверителен екофонд. 

Целта ѝ е да допринесе за създаване на условия в общините за максимално ефективно оползотворяване на минералните води в интерес на гражданите и в интерес на екологичните и икономическите приоритети на общините. Конкретната цел е да бъде даден финансов стимул за инициативността на общините да оползотворят този ценен природен ресурс за генериране на приходи в общинските бюджети, които да бъдат използвани за реализацията на приоритетите им.

Преди обявяването на старта на програмата е направено проучване за потребностите и готовността на общините, на чиято територия има находища на минерални води. До 111 общини, на чиято територия има находища на минерални води държавна собственост или предоставени за управление от общините, е изпратен въпросник. „Целта беше да се набере информация за състоянието на инфраструктурата. Отговори се получиха от 45 общини“, обясниха от МОСВ. Анализът на министерството показва, че ползването на ресурсите от минерални води в страната е под 25%. Голяма част от съществуващата общинска водопроводна и водопреносна мрежа е амортизирана, с нужда от основни ремонти, цялостна подмяна, доизграждане или изграждане поради липса на такава.

 

„Пилотната схема финансира безвъзмездно само частично необходимите инвестиционни мерки, но достатъчно, за да катализира взаимодействието между бизнеса и общините и да подпомогне оползотворяването на ресурса пълноценно“, казаха от МОСВ.

Размерът на безвъзмездното финансиране по пилотната схема е 50% от стойността на инвестиционния проект. Останалата част от средствата общините трябва да намерят от собствени ресурси или от кредит. По програмата е допустимо създаването на публично-частни партньорства между общините и бизнеса. При използването на кредит за реализирането на проектите МОСВ ще покрива лихвите по него. Програмата е в изпълнение на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България, одобрена през 2012 г., и по-конкретно приложението към нея: „Стратегия за управление на дейностите при минералните води”. Проектите трябва да бъдат изпълнени до края на 2017 година.

На кое място сме по употреба на бутилирана вода в Европа и защо това се отразява негативно върху здравето ни ще прочетете на страница 25.

Сподели във Facebook