Най-евтините – цинк-въглеродните, могат да се поставят на дистанционно или стенен часовник. Най-издръжливи са скъпите литиеви

На пазара има изключително голямо разнообразие от батерии за всякакви домашни уреди и аксесоари. Но все пак съществуват и международни стандарти и означения, които е добре да знаем, за да не харчим излишно пари, било като купуваме прекалено слаба батерия за уред с висока консумация, било като правим обратното. Слагаме настрана обаче батериите за мобилни телефони, тъй като те се произвеждат индивидуално за всеки модел телефон и не са взаимнозаменяеми.

Най-често срещаните батерии за еднократна употреба на пазара са тези от 1,5 волта (1,5 V), които от своя страна са разделени на различни класове в зависимост от размера си. Най-малките са AAA, по-големите са означени като AA, а най-големите, които се използват и най-рядко, имат означение A. Оттам-нататък обаче върху батериите има още различни видове означения, които са важни.

Например според химичния състав на батерията тя може да бъде цинк-въглеродна, алкална или литиева.

Цинк-въглеродните са най-евтините. Те са означени с буквата R, но могат и да имат надписи като „Heavy Duty“ или „Super Heavy Duty“. Характерното за тях е, че имат 2-3 пъти по-нисък капацитет от този на останалите. Поради това не са особено подходящи за уреди с висок разход и циклично натоварване като например фотоапарати. Някои цифрови фотоапарати дори няма да се включат, ако сложите в тях цинк-въглеродна батерия. Най-добре е такива батерии да се сложат в дистанционно, на стенен часовник, аларма, звънец, джобно фенерче и въобще на уред, който харчи малко.

По-нови по своята поява на пазара са алкалните батерии, а още по-нови са литиевите.

Означението на алкалните е LR. Те са по-скъпи от цинк-въглеродните, но не толкова скъпи като акумулаторните, които позволяват многократно презареждане. Имат доста дълъг срок на годност – около 5 до 7 години, тъй като, ако не се ползват, се разреждат с по 2% всяка година. Подходящи са за различни видове плейъри, диктофони, преносими електронни игри, детски играчки и други уреди с по-висока консумация на ток.

Литиевите батерии са най-последната дума на техниката. Те са най-леки, могат да работят и при много ниски температури и са много издръжливи на работа във фотоапарат със светкавица. Означават се с FR. Те са обаче и най-скъпи сред батериите за многократна употреба и цената им често се доближава до тази на акумулаторните.

Добра акумулаторна батерия AAA например може да струва и 10 лева,

докато литиевите могат да струват толкова, но за 4 броя. Алкалните струват между 3 и 6 лева за 4 броя, а цинк-въглеродните често са под 1 левче за пакетче.

При покупка на батерия трябва да се проверява цялата  информация на опаковката. Там трябва да присъстват марка и вид на батерията, номинална мощност, код на типа на батерията, срок на годност. Някои производители поставят на опаковката си и екологична информация, например дали батерията съдържа живак или кадмий, има ли други тежки метали, както и предупреждение, че батериите не трябва да се изхвърлят в кофата за боклук.

Също така производителите често поставят предупредителни символи и твърдения за съдържание на отровни вещества и за предпазване на малките деца.

Сподели във Facebook