Акценти

14 Август 2017

1755

Животът днес

1. На първо място опитайте се да осигурите на сина си пълноценен и отговорен баща.

2. Пазете авторитета на сина си пред околните, не го унижавайте с пренебрежителни реплики, забележки, особено по незначителни поводи.

3. Поощрявайте общуването му с достойни мъже, които са си спечелили уважението на обществото.

4. Разговаряйте със сина си като с възрастен, осъзнавайки, че пред вас стои пълноценен човек, само че малък.

5. Не подминавайте с досада въпросите му, отнасяйте се към тях сериозно и максимално подробно отговаряйте. Забравете иронията и високомерието, когато ви се струва, че синът ви задава наивни или преждевременни въпроси.

6. Изслушвайте го внимателно, но и не насърчавайте прекалената бъбривост.

7. С всяка изминала година му възлагайте повече ангажименти по самообслужването, това ще помогне и на цялото семейство.

8. Не прекъсвайте деловата инициативност на сина ви, дори това да ви струва някоя загуба като счупена чаша, например.

9. Не дистанцирайте момчето от занимаващите се с мъжки дейности, а точно обратното – по възможност го приобщете към по-простите операции.

10. Спазвайте баланса между похвалите и критичните забележки.

11. Не охкайте, когато видите, че синът ви си е нанесъл някаква малка травма, а спокойно почистете раната, убеждавайки го, че скоро ще му мине.

12. На 4-5-годишна възраст може да започнете да го учите да не тича към празното място в градския транспорт, а да отстъпва на жените и възрастните пътници, в това число и на майка си.

13. Запознавайте от малък сина си с вашите дела и проблеми, не го дръжте настрана от работата си.

14. Не забравяйте за спорта. Ваш ангажимент е да го научите да кара велосипед, да плува, да играе футбол и т.н. още преди да тръгне на училище.

15. Поощрявайте казването на истината. Синът ви трябва да знае, че честното признаване на някоя грешка води до минимум или никакво наказание. Научете го, че истината винаги е за предпочитане пред лъжата.

16. Култивирайте у сина си деловитост и дисциплина. Режимът може да се нарушава по изключение, а истинският мъж винаги е точен и никога не закъснява.

17. Много е важно с личен пример да внушите на момчето, че дадените обещания задължително се изпълняват.

18. Никога не обиждайте и не унижавайте сина си, грозните епитети се помнят за цял живот.

19. Научете го на търпимост към хората, поведението и мнението им, особено към чуждите грешки, провали и недостатъци. Снизходителност – да, но високомерие и насмешка – не.

20. От 6-7-годишна възраст го включвайте в обсъждането на семейните въпроси – подредба на жилището, избор на курорт за отпуската, важните покупки и др.

21. Снабдете се с разнообразни инструменти и прости механизми за ремонт например, усвоявайте използването им заедно със сина си.

22. Насърчавайте общуването на сина ви с връстниците му, радвайте се, когато ги покани у вас.

Сподели във Facebook