Според статистиката домашните кражби са сред най-масовите и най-трудно разкриваеми престъпления. Професионалистите твърдят, че по-лесно е да се хване убиец, отколкото опитен крадец. Домашните обирджии често проявяват изключителна находчивост, интелигентност, а и понякога се обединяват в престъпни организирани групи, които разполагат с мощен разузнавателен арсенал.

Не случайно казват, че днес най-сигурният начин да не оберат дома ви е да нямате дом. Всеки може да влезе в полезрението на престъпниците, затова ще ви дадем някои съвети как опазите жилището си.

  1. Най-ефективният начин да избегнем обира е да поставим СОТ. Вече има достатъчно фирми, които предлагат тази услуга. Обикновената алармена система също не е лош вариант.
  2. Съвсем обяснимо домашните крадци предпочитат жилища, които са на партера или на първите етажи. Те са най-лесни за преодоляване, затова поставете решетки. Хората живеещи на най-горните етажи имат същите проблеми.
  3. Прозорците и балконите са едно от любимите места на престъпниците, които са ви избрали за жертва. Много хора си мислят, че съвременните дограми са по-добри. Те наистина не пропускат прах и шум, а и не се нуждаят от боядисване. За съжаление те не са никакъв проблем за домашните обирджии за разлика от старите дървени дограми. Престъпниците могат да отворят всяка модерна дограма с обикновена отвертка. А и не се вдига много шум, така че и на свидетели не може да се разчита. Ако пък имате навика да оставяте открехнат прозорец, за да се проветрява помещението, докато ви няма, все едно сте изпратили  писмена покана на крадците. Проучете всички възможни начини как да намалите но минимум вероятността някой да проникне в дома ви през прозореца или балкона. Варианти има.
  4. Естествено най-достъпният път за влизане в домовете е външната врата. На първо място обърнете внимание на самата врата – откажете се от евтините китайски, даже и да са метални. Струва си да вложите повече пари в качествена външна врата. Старайте се тя да няма луксозен вид и да не отличава особено от тези на комшиите, за да не привлечете обирджиите. Те най-често избират жертвите си по външни признаци – нови прозорци, луксозни щори, скъпи коли и т.н.
  5. Поставете надеждна ключалка, но не забравяйте, че престъпниците се движат паралелно с всяка новост на пазара. И най-сигурната ключалка малко след появата си отстъпва пред уменията на обирджиите.
  6. Ако заминавате на почивка, опитайте се да вашето отсъствие да не е лесно забележимо. Поддържайте добри отношения със съседите, помолете ги да взимат кореспонденцията ви от пощенската кутия. Ако някой от комшиите ви е по-близък, оставете му ключ от жилището, за да включва от време навреме лампите. Често престъпниците се сдобиват с информация за неработещи електромери.
  7. Не съхранявайте скъпи вещи в дома си. Крадците атакуват най-често през деня, затова се ориентират към дребни и скъпи вещи, които не само лесно могат да изнесат, а и да продадат. Помислете и за застраховка.

Според статистиката не бива да криете скъпи вещи на следните места, които задължително ще претършуват обирджиите.

  • Чекмеджета на гардероба, бюра.
  • Дрехи – в гардероба, в раклата или в коша с мръсното пране, в джобовете на старото палто, в подгъва на сакото, под дрехите в гардероба, в чорапите и т.н.
  • Книги, компакт дискове, видеокасети.
  • Под матраци и дюшеци.
  • Зад огледала и картини или гоблени.
  • В казанчето на тоалетната чиния.
  • В кухнята – в хладилника, в буркани със захар, брашно и др., в печката или в пералнята.
  • Под паркета или между книгите.

И не забравяйте, че вие сте този, който най-добре ще защити дома си, защото на никого другиго той не е така необходим.

 

Сподели във Facebook