Известно е, че в понеделник хората най-трудно стават от леглото си и трябва да мобилизират цялата си воля, за да се разделят с възглавницата.

Как трябва да прекараме почивните си дни, за да не се чувстваме като разбити през първия работен ден на седмицата? Предлагаме ви съветите на психолозите:

1. Никакво чистене

Повечето жени отлагат почистването на дома за събота или неделя. А изчакването на почивните дни, за да се развихрят с парцала и прахосмукачката, е една от най-големите грешки, които могат да направят. Не я допускайте. Имате пет други дни, през които да въдворите ред и чистота в дома си. Просто си направете график.

2. Не отлагайте важните ангажименти за почивните дни

Много хора изчакват съботата, за да отидат на автомивката, да занесат дрехите на химическо чистете или да свършат нещо друго, което са отложили през седмицата. Те обаче не си дават сметка, че на тези места може да има огромни опашки, които ще отнемат половината им почивен ден. Освен това ще се изнервят и ще развалят настроението си за цялата събота.

3. Забравете за шопинга

Обикалянето на големите търговски центрове може да изтощи всеки и да отнеме часове от почивните дни. Отделете на пазаруването не повече от един час, като предварително сте набелязали точно от какво се нуждаете. Избягвайте пиковите часове, когато магазините са препълнени, а краят на опашките не се вижда. Най-добре е да превърнете шопинга в удоволствие, а не в непосилно бреме.

4. Работата може да почака

Много хора имат вредния навик да носят работата си вкъщи. Даже това да ви отнеме час или два – по-добре се откажете. Приключете със служебните ангажименти в работата, дори да останете малко по-късно в петък или да ви се наложи да отидете по-рано в понеделник. Освен това учените все-по-често предупреждават, че работохолизмът е изключително вреден. Почивката е задължителна и е част от здравословния начин на живот.

5. Игнорирайте социалните мрежи

Оставете почивните дни за себе си, за семейството си и за общуване с близки хора. Забравете за социалните мрежи, особено ако часове наред прекарвате в тях. Този навик според психолозите вече се е превърнал в зависимост, която се нуждае от лечение. Не е нужно непрекъснато да бъдете свидетели на чуждия щастлив или успешен живот, което не винаги отговаря на истината, а и понижава самочувствието и самооценката ви. Това до нищо хубаво няма да доведе. По-добре са наслаждавайте на това, което имате, и на хората около вас.

6. Радвайте тялото си

Събота е денят, през който можете да спортувате, да излезете сред природата, да отидете на танци, да си позволите спа процедури. Срещнете се с приятели и общувайте реално, а не виртуално. А неделната вечер оставете за тиха семейна среща, ако не искате на следващата сутрин да се чувствате като разбити.

7. Радвайте душата си

Научете се през почивните дни (особено в неделя) да релаксирате. Много подходяща е йогата, медитацията, дори разходката в парка. За съжаление почти е изчезнала традицията цялото семейство да се събира на обяд. А това действително отпуска и създава положителни емоции.

8. Не се търкаляйте в леглото

Много хора обичат в почивните дни да спят до обяд, но специалистите са категорично против този навик. Позволете си най-много един час допълнителен сън. Тогава на организма ви няма да се наложи да пренастройва режима си, което за него е огромен стрес. Известно е, че колкото повече спите, толкова по-трудно ставате, а след това се чувствате изтощени.

Сподели във Facebook