Повечето хора предпочитат да почиват през лятото. Но как ще прекарате отпуската си и дали действително ще отдъхнете зависи от предварителната подготовка и планирането.

Дълга или кратка

Специалисти от Световната здравна организация са определили оптималната продължителност на отпуската. Според лекарите, за да се възстанови напълно, на организма са му необходими не по-малко от три седмици. Кратките отпуски не осигуряват възможност за пълноценно отпускане и не се отразяват по най-добрия начин на работоспособността на хората. Експертите са изчислили, че след краткотрайния отдих служителите работят с 30-50% по-некачествено отколкото преди него. След триседмичен отпуск обаче те се трудят много по-енергично.

Но психолозите не са съгласни с това твърдение. Те са убедени, че отпуската трябва да се разделя на няколко части. Според тях краткият отдих остават по-трайно в съзнанието на хората и носят повече положителни емоции. На седмия ден от почивката удоволствието изчезва, а безделието започва да омръзва. Някои специалисти даже твърдят, че за да си осигуриш максимално много впечатления и да не станеш жертва на скуката, трябва да вземаш отпуска не по-малко от три пъти годишно.

Така че въпросът колко трябва да отдъхваме отново остава без категоричен отговор. Експертите обаче са единодушни в едно – не бива в никакъв случай да се отказваме съвсем от отпуска. При хората, работещи без отдих дълги години, продължителността на живота е по-кратка от тази на хроничните алкохолици.

Избягвайте стреса

Често дългоочакваната отпуска започва със здравословни проблеми. Случайното на пръв поглед съвпадение има съвсем обясними причини. Вината за необичайното неразположение е в стреса, свързан с ситуацията в работата преди отпуската, когато човек приключва с безкрайно много ангажименти, за да не мисли за тях, докато почива. Стресът отслабва имунната система и дава зелена светлина на всевъзможни инфекции. При това статистиката показва, че по време на отпуска болестите протичат по-тежко, отколкото през останалото време, защото в битката със стреса и преумората организмът харчи голяма част от съпротивителните си сили.

За да избегнете нервното пренапрежение, предварително си подгответе път за отстъпление. Около месец преди дългоочаквания отдих си съставете списък с ангажиментите, които трябва да изпълните преди отпуската. Ако имате съставен план, имате всички шансове да се разминете с провала.

Не оставяйте важните дела за последните дни преди почивката. Ако нещо не стане според предвижданията ви, няма да имате време да се справите с проблема.

Откажете се да изчислявате дните до отпуската. Обратното броене създава суматоха и допълнителен стрес. Вместо да си мислите: „До отпуската остават само две седмици и в нищо няма да успея“, настройте се по-позитивно: „Имам цели 14 дни и всичко ще мине според плана“.

Отдъхвайте, а не ремонтирайте

Не допускайте цялата ви отпуска да мине в ремонт, обновяване на вилата и други подобни занимания. Иначе ще се върнете на работа изцедени като лимон. Ако наистина нямате възможност да посветите цялата си отпуска на почивка, оставете си поне няколко дни за пълен отдих. Много хора обаче, които не са поели ангажименти през време на почивката си, не могат да се избавят от мисли за работата си. Психолози от Великобритания са провели изследване и са установили, че огромен процент от хората, работещи в големите компании, по време на отпуската си мислят за работните си задължения. Оказало се, че 80% от мениджърите отговарят по електронната поща на писма, свързани с работата им, 50% - на телефонни позвънявания. 10% от хората в отпуска дори ходят понякога в офиса.

Според специалистите последиците от такъв тип работохолизъм може да окажат негативно влияние и върху здравословното състояние, и върху психиката. Излизането в отпуска е ваше законно право и никой не ви вменява ангажименти към работното ви място. Като се върнете в офиса, ще можете спокойно да влезете в трудовия ритъм.

 

Сподели във Facebook