Акценти

16 Октомври 2019

Животът днес

Раждането променя тялото на жените, за което не се говори често. Може би причината е, че това би могло да стресне бъдещите майки. Измененията обаче никак не са драстични и не си струва заради тях да се лишат от най-голямото богатство, с което ги е дарила природата – да имат дете.

Какво все пак трябва да знаят жените, които са решили да стават майки:

Увеличават се стъпалата

Според изследванията размерът на стъпалата може да се увеличи от 2 до 10 мм. Статистиката твърди, че това се случва на 70% от жените, които са раждали. Странното е, че върху размера на стъпалата влияе само първото дете.

Разширява се гръдният кош

Това е доста удивителна промяна, но е факт. Ако бебето е по-едро, гръдният кош на майката се разширява. Разликата може да бъде цял размер на облеклото.

Бедрата стават по-широки

Хормонът релаксин е причината връзките в областта на тазовите кости да се отпуснат. Затова и бедрата стават по-широки. След раждането някои жени връщат предишния си вид.

Цветът на косата и очите може да се промени

Според учените след раждане е възможно при жените да се промени цветът на косата и очите. Това евентуално се дължи на хормоните и най-вече на меланина. При някои жени промените са временни, а при други остават постоянно.

Променя се вкусът

След раждане много жени променят вкусовите си предпочитания. Причината отново се крие в хормоните.

Повишава се потливостта

Раждалите жени може повече да се потят. Това се случва обикновено на внезапни пристъпи през нощта. Причината е в пониженото ниво на естроген в кръвта. Това е напълно естествен процес, но може и да се дължи на проблеми с щитовидната жлеза. Затова е добре да се потърси консултация с лекар.

Появяват се алергични реакции

При младите майки може да се появят алергии. Имунитетът на някои жени буквално търси нещо, което да го провокира.

Сподели във Facebook