Топлите летни вечери имат един минус – комарите. Случва се обаче досадните насекоми да нападат само някои хора, а други да почти да не закачат. Според учените комарите си имат свои предпочитания. Кои са те?

Спортуващи

Комарите могат да усещат въглеродния диоксид от голямо разстояние. По време на интензивни тренировки дишането на хората се учестява, затова те отделят повече въглероден диоксид, което привлича комарите. Те имат слабост и към аромата на млечна киселина, която също се изработва от организма при спортуване.

Настинали

Комарите обичат повече болните хора от здравите. Причината е повишената температура на тялото и засиленото отделяне на въглероден диоксид.

Тъмни дрехи

Ако искате комарите да не ви закачат, носете светли дрехи, особено когато сте сред природата или вечер, когато тези насекоми са най-активни. Тъмните дрехи поглъщат повече топлина, затова и комарите ги предпочитат.

Повишено изпотяване

Когато човек се изпотява, тялото му образува определени съединения, които разрушават бактериите. При този процес се отделя специфична миризма, любима на комарите. Затова следете за хигиената си и винаги носете чисти дрехи.

Любители на бира

Хората, които обичат студената бира в горещите дни, трябва да са готови за атаката на кръвопийците. Бирата увеличава нивото на етанол в потта, което е по вкуса на комарите.

Нулева кръвна група

Учените доказаха, че хората от нулева кръвна група с положителен резус-фактор са любимци на комарите.

Миризма на крака

Отдавна е известно, че комарите най-често хапят краката на хората. Малко хора обаче са се замисляли за причината. А тя е в естествените бактерии, които най-активно се размножават по кожата на краката. На тези бактерии се дължи специфичната миризма, която привлича комарите.

Сподели във Facebook