Над 630 лекари, медицински специалисти и граждани се включиха в дискусия в CredoWeb с призив институциите да реагират активно срещу нарушаването на правата на български родители в Норвегия.

Българското общество беше буквално разтърсено от историята, представена по bTV, на сънародничката ни Цветелина Уланд, която не е виждала двете си деца – момче на 10 г. и момиче на 11 г., от 25 април 2018 г. След като се е разделила с вече бившия си съпруг - норвежец, той започва да говори негативно за нея. Това обаче се обръща срещу самия него, защото децата обожават България и естествено - майка си. Момчето и момичето отказват да се виждат с баща си, въпреки съдебното решение те да са при него по 10 дни в месеца. Тогава той завежда дело срещу бившата си съпруга. В крайна сметка съдът изпраща и двете деца в приемни семейства, при това ги разделя на 200 км. едно от друго. А майката загубва правото дори да ги вижда или да контактува с тях по телефона.

Цветелина Уланд, снимки bTV

Оказва се, че това не е изолиран случай, защото норвежкото законодателство позволява и за най-дребни реални или подозирани „нарушения“ от страна на родителите по отношение на техните деца, те да бъдат насилствено отнемани и изпращани в приемни семейства за продължителен срок, а понякога и до навършване на пълнолетие.

Огромната част от включилите се в дискусията на CredoWeb настояват българската държава да се намеси с всички възможни дипломатически, политически и юридически средства, за да събере насилствено разделените от майка им деца.

Ето само от някои от мненията в дискусията:

д-р Татяна Илиева, дм, Физикална и рехабилитационна медицина: Изумена съм, че в наши дни могат да се случват подобни нечовешки действия. Разбира се, че България трябва да постави въпроса пред  норвежкото правителство и европейските институции.

г-жа Любка Величкова Митева – Хаджипетрова: Да, българската държава трябва да се намеси, щом става дума за български граждани. Вероятно причините за такава абсурдна мярка не бяха докрай изяснени за нас, зрителите и читателите, но дори и хората извършили най-тежки престъпления, имат право на свиждане, на телефонно обаждане и т.н. Що за жестоко наказание и за майката, и за децата и дали тази мярка е в интерес на децата!?! Дълбоко се съмнявам! Това ще остави дълбоки следи в тяхната психика - разделени брат и сестра, отделени от майката, сред съвършено чужди хора. И тази майка е 100% българка, а децата 50%. България трябва да защитава своите граждани, където и да са по света.

д-р Светлозар Сардовски, кардиолог: За всеки български гражданин извън България трябва да се оказва помощ при нужда. В случая, стои въпросът дали разплитането на такива случаи, които сигурно засягат и други националности, няма да разкрие извратен доходоносен бизнес, каквито съмнения има и да донесе полза за всички в Норвегия, а може би и за самите норвежци (което е малко вероятно).

д-р Емил Илиев, кожни и венерически болести: Който поне малко познава Норвегия, трябва да знае, че това е страната с най-голяма нужда от психиатрична помощ и огромен брой хора страдат от различни психични аномалии. Ето защо, те се стремят всячески да "присвоят" колкото се може повече нормални деца и ги натурализират като норвежци, независимо от явните нарушения на елементарните човешки права. Европейският съюз трябва незабавно да вземе мерки и санкционира подобно античовешко поведение на органите и институциите в тази страна. България да използва последните си дни като председателстваща ЕС и катализира този процес!

д-р Ния Кирчева, акушерство и гинекология: Ужасно е деца да се делят, да се делят и от родната си майка. Жената очевидно не е чудовище, което не може да се грижи за тях. Спомням си един филм ”Фани и Александър”. Страшно! Но това, което имаме като „държава” тук, в територията, не е способно, какво остава за толкова далечна, северна страна. Жалко за дечицата...

г-жа Юлиана Зарева: Ние чуваме едната страна, а има и друга, тази на държавата. Не съм запозната с норвежкото законодателство, но хората казват "В Рим прави като римляните". Естествено, нашето Външно трябва да опита да помогне, но до там, където позволява законът, иначе ще се получи намеса във вътрешните работи на Норвегия.

г-н Христо Пехливанов: Нека избягваме лепенето на етикети от рода на "едно от най-богатите и добре развити общества в света". Има достатъчно примери за това какви безумия се вършат в такива общества, прикрити именно зад такъв етикет. Примери от водещите европейски държави, от САЩ. Хрумва му на някой, че е велик и обявява политика на мултикултурализъм в противовес на културния плурализъм. И в резултат се получава трагедия за милиони хора, която някои определят дори като трета световна война. И великият умник не само, че не носи никаква отговорност, но и настоява другите да берат вместо него отровните плодове на безумието му. Държавата категорично трябва да се грижи за българите в чужбина, включително и в този случай. Разбира се, всеки случай трябва да се разглежда индивидуално и конкретно. Защото ако става дума например за две циганета, оставени да се ровят из боклуците или да просят, да крадат - тогава май случаят изглежда ясен. И още нещо - нека нашенците, избрали да зарежат страната си, докато някой друг се пребори за по-добър живот тук, да се информират добре за законите на страната, в която отиват да живеят. Ако такива действия там са законни, нещата стават много сложни.

г-жа Таня Захова: Моето скромно мнение е, че държавата трябва да направи всичко възможно да намери изход по този случай, но това не е единичен случай-това са чести практики в нашата страна (за чужбина не знам). Това е нов "бизнес" и, докато всички си затваряме очите, ще продължава (където и да е). Но след като у нас държавата си затваря очите за хилядите деца в риск или изведени от семейната им среда, какво очаквате да направи за 2 деца в друга държава (която не е в Европейския съюз)? Силно се надявам да не остане само писането, а да има адекватни действия!!!

Включете се в дискусията, споделете мнение!

 

Сподели във Facebook