Акценти

13 Февруари 2017

Животът днес

Отпадането на роуминг таксите за ползване на мобилни телефони в чужбина в рамките на ЕС ще стане факт окончателно от 15 юни тази година.

Европейският парламент прие текст, според който таксите за роуминг за обаждане, изпращане на SMS и използване на интернет в ЕС ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г. В момента те не могат да надвишават 0,05 евро на минута за обаждания, 0,02 евро за SMS и 0,05 евро за мегабайт интернет. След 15 януари цените на услугите, когато ползваме мобилните си телефони в друга страна от ЕС, ще бъдат равни на тези, които плащаме в собствената си страна.
Гласуваният текст предвижда още да няма ограничения за времето, в което пътуващите в ЕС използват мобилните си абонаменти в друга държава.

Не се предвижда да бъде налагано ограничение и върху броя и продължителността на водените разговори

или използвания обем данни. Първоначално имаше предложение абонатите да ползват безплатен роуминг в ЕС в рамките на три месеца годишно - идея, която впоследствие беше отхвърлена под натиск на потребителски асоциации.
Предвижда се обаче телекомите да могат да засичат случаи на възможни злоупотреби. Като злоупотреба ще бъде възприемано използването на дадена сим карта основно в чужбина, т.е. в държава, различна от тази, където картата е издадена. Злоупотреба ще бъде и ако картата от дълго време не е използвана в държавата, където е купена, или ако един и същ гражданин използва различни карти, издадени от телекоми от една и съща държава, зад граница.
Брюксел отчита също така, че телекомите ще трябва да въведат допълнителен алгоритъм,

с който да засичат подобни действия на своите абонати. В случаи на съмнения за злоупотреби компаниите ще изпращат предупреждение на абонатите си. Ако преценят, ще могат да таксуват допълнително абонатите си в чужбина. Комисията предложи тези допълнителни такси да бъдат до 4 евроцента на минута разговор, до един евроцент на текстово съобщение и до 0,0085 евро на мегабайт данни.

Тепърва предстои телекомите да разработят и оповестят принципа и алгоритмите, по които ще се случва допълнителното таксуване.

Но какво все пак следва за многобройните потребители от решението?

Според председателя на Комисията за защита на потребителите в България Димитър Маргаритов мобилните оператори вероятно ще се изкушат да използват отпадането на роуминга в Европейския съюз като основание за преподписване на действащите им договори при по-неизгодни условия.

„Когато потребителите имат действащи безсрочни договори, не могат да бъдат принуждавани да ги преподпишат с какъвто и да било аргумент. Съветът ми към хората е да приемат единствено по-благоприятни условия и да внимават с какви срокове се обвързват“, каза Маргаритов.

От своя страна КЗП ще следи предварително дали мобилните оператори ще създадат съответния алгоритъм, който да позволи прилагането на новите разпоредби така, че да не се стига до срещани в миналото нелоялни практики.

Председателят на КЗП отправи покана към телекомуникационните оператори и компетентните институции в сектора за дискусия, която да спомогне за по-бързото решаване на още един актуален казус, който възниква  – този с по-скъпите SMS-и на кирилица.

 

 

Сподели във Facebook