Днес първообразът, тунизийският Картаген, е в руини, но испанският в провинция Мурсия е съхранил великото си историческо наследство и ни го представя с модерни изразни средства и архитектурни решения.

Градът има стратегическо местоположение и уникалното предимство да е на две морета – Средиземното и Мар Менор, малкото, вътрешното море, което се отделя с Ла Манга, провлака или Ръкава. Върху него са построени курортни и жилищни комплекси с цялата им инфраструктура и населяващите ги се радват на живописни скали, прекрасни плажове, кристално чиста вода и най-вече – мек климат през цялата година със средна температура 18-20 градуса по Целзий и над 3000 часа слънцегреене, поради което брегът носи името Коста Калида, Топлият бряг.

Картахена и до наши дни е сред най-важните морски пристанища на Испания

и буквално прелива от история, а първото впечатление е грабващо: толкова е красив, поддържан, компактен и гостоприемен, с омайния средиземноморски коктейл от слънце, море, палми, руини, заведения на открито. Създаден е като финикийска колония през VIII век пр.Хр., а през 227 г. пълководецът Хасдрубал огражда петте хълма със стена, за да положи началото на Нови Картаген. За него са воювали Ханибал и Сципион Африкански и тук могат да се разгледат останки от различните му периоди – от Пуническите войни, от римското владичество, от епохата на модернизма, от испанската Гражданска война. В Картахена спират много круизери, а модерното пристанище (третото най-дълбоко в света) е съвсем близко до историческия център на града и пеша може да се стигне до основните забележителности.

Римският театър, който е открит по случайност през 1987 г.,

е една от тези „машини на времето“, които впечатляват. Столетия 6000-местният амфитеатър, който е само на 400 метра от пристанището, е бил скрит под постройки, които са го покривали на слоеве една до друга и една върху друга, включително и старата катедрала „Санта Мария“, а сега е притиснат отвсякъде от обитавани сгради. Архитектът на модерното му приобщаване в градската среда – Рафаел Монео – така го е измислил, че да се влиза от двореца Рикелме на площада точно срещу кметството. Минава се под земята в „Тунел на времето“, където се разкриват историческите пластове назад към I век преди Христа и се стига до музея, където са показани най-значимите артефакти. По трасето до самия театър се научава много за реалния живот на това много оживено и тогава, и сега средиземноморско пристанище, включително и чрез анимирани филми и мултимедия. Още на входа преценете какво искате да правите в града и се информирайте от любезните служители за възможностите за колективен билет за посещение на няколко забележителности плюс туристическия бус и корабчето, за да получите отстъпка.

Задължителна спирка в Картахена е и Националният музей на подводната археология ARQUA,

който трудно може да бъде обхванат отвън: съставен е от две тела, които визуално приличат на разполовен при удара в морското дъно кораб. При влизането в музея вървим по платформа надолу в тишина и сумрак; наоколо оригинални амфори за вино и зехтин плуват в естествена среда, а интерактивните табла са в изобилие. Усещането е, че се спускаме с акваланг в морските дълбини и виждаме оживяла морската търговия и бит на финикийците, гърците и римляните. Сами „откриваме“ вековните съкровища от някогашни корабокрушения: товара на фрегатата „Нуестра Сеньора де лас  Мерседес“ от 600 хиляди монети; навигационни уреди; котви и амулети; слонова кост с все още личащи надписи; всякаква керамика, където по изображенията и колорита може да се съди за предназначението и епохата. За дизайна на музея известният испански архитект Гилермо Васкес Консуерга получава национални и международни отличия.

Отделно за любителите на историята на навигацията е едноименният музей. Военният пък показва най-голямата колекция на артилерийски оръдия в Испания.

„Картахена – пристанище на културите“ е програма за опазване и промотиране на културното наследство на града, стартирана през 2000 година от кметството и подкрепена от множество обществени и частни организации. 

Три години по-късно за посетители са отворени останките от крепостните стени от Пуническите войни, крепостта „Консепсион“ с впечатляващи гледки към града и пристанището и модерният Музей на историята на Картахена. За обогатяването на туристическия асортимент в следващите години се разкриват нови обекти като бомбоубежищата (където републиканците са се крили от нападенията на силите на Франко) и Музея на Гражданската война; Каса „Фортуна“, където в разкопките на къщата на богат търговец е представен с артефакти битът от 1 век от новата ера в някогашния Нови Картаген; Августеумът, запазена обществена сграда от времето на римския император и Форо Романо. Само за няколко години, от 2003 до 2009, броят на туристите се увеличава 11 пъти до 330 хиляди годишно, а последователните усилия по развитието на обектите носят много награди на проекта и ползи за града.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

В Испания се съобразяваме с местните навици: имайте предвид, че музеите и повечето ресторанти и магазини през зимата имат сиеста от 2 до 4 следобед, а през лятото – дори до пет. Затова избирайте хотел в централен или леснодостъпен район, за да можете да се приберете и да си починете. Живейте като местните и излезте отново в късния следобед и се забавлявайте до късно вечер.

От юни до септември и по време на празници на кръгъл час от крайбрежния булевард (близо до модерния яхтклуб) оперира туристически бус, който за около 40 минути прави обиколка на най-значимите забележителности на града. Струва 7 евро. Добра идея при кратък престой е да си направите разходка из града с екскурзовод.

В понеделник, когато музеите са затворени, можете да направите разходка с корабче. Посетете Фаро де Навидад за обогатена представа за отбранителните съоръжения на залива. Най-близкият плаж е Кала Кортина. За шопинг посетете Корте инглес или многобройните магазини и бутици в историческия център на града.

Опитайте студената доматена супа гаспачо, ястие с бакалао (осолена риба треска) и бира от микропивоварна и се омешайте с местните в Cerverceria La Mejillonera  и Taberna а La Brasa.

Картахена е истинско преживяване по време на Страстната седмица през пролетта, както и по време на уникалната фиеста „Картагенци и римляни“ във втората половина на септември. Историческата възстановка на Втората пуническа война с главни персонажи Ханибал и Сципион проследява историята на града от създаването му до завладяването от римляните.

Текст и снимки Бойка Велинова

 

Сподели във Facebook