Нови камери на „Пътна полиция“ ще засичат дали шофьорите имат задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Устройствата са три вида - мобилни, стационарни и с радар за средна скорост. Система за засичане на застраховката ще бъде разположена в Пловдивско. Вече я има и на автомагистрала „Люлин“, свързваща София и Перник, където устройствата измерват и скоростта на влизане и на излизане от тунела. Очаква се да бъдат поръчани нови 15 стационарни камери, които ще бъдат инсталирани по пътищата в страната.

Ще бъдат поръчани и преносимите камери в куфар - 84 на брой, всяка от които струва по около 50 хиляди лева. За повечето от тях вече са обявени обществени поръчки и се очаква до края на годината да са на пътя. Те ще бъдат поставяни на обичайните места за контрол, като винаги до тях ще има и служител на „Пътна полиция“, защото не могат да бъдат оставяни без надзор. От КАТ обещават да не крият в храстите и зад кофите за боклук новите преносими камери.

Резултатите от новите по-строги мерки срещу нарушителите на пътя, които са заложени в Закона за движение по пътищата и влязоха в сила от 21 януари, вече са факт. От началото на годината повече от 300 000 автомобила са със служебно прекратена регистрация заради липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Освен това вече има свалени номера на повече от 800 автомобила, защото водачите им са били заловени да карат без книжка, пияни или под въздействието на наркотици.

Сподели във Facebook