Акценти

5 Ноември 2016

1610

Животът днес

„С проекта за обновяване на IV микрорайон във „Владислав Варненчик“ започваме работа по обновяване на междублоковите пространства в града. Той е на стойност 8,2 млн. лв., осигурени по ОП „Региони в растеж“, още около 5 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета на общината за подмяна на подземните комуникации.“ Това обяви кметът Иван Портних по време на среща с домоуправители от район „Владислав Варненчик“. Тема на разговорите, в които се включиха Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна, и Николай Костадинов, кмет на района, бе представяне на проекта и активиране на работата по саниране на жилищните кооперации. „Правим това публично обсъждане, за да няма спекулации с проекта. Важно е да чуем мненията ви, за да бъдем максимално прецизни в разработката“, каза Иван Портних.

Проектът за обновяване на IV микрорайон предвижда основен ремонт, вкл. подмяна на подземните комуникации, на ул. „Янко Мустаков“ – от бул. „Константин и Фружин“ до ул. „Св. Елена“, изграждане на нови тротоари, ремонт на вътрешната улична мрежа, ремонт на съществуващи и изграждане на нови зони за паркиране, озеленяване, изграждане на 7 детски площадки, спортни зони, създаване на зона за отдих.

„В момента се подготвят техническите спецификации на проекта, след което предстои избор на изпълнител за инженеринг и проектиране, издаване на разрешение за строеж и същинско изпълнение“, обясни Христо Иванов.

Хората получиха информация и за другите проекти, включени в инвестиционната програма на Община Варна и финансирани по ОПРР, които касаят район „Вл. Варненчик“ – ремонти на Първо основно училище, на СОУ „П. Яворов“, на ОДЗ 12 „Първи юни“, реновиране на читалище „П. Славейков 1928“, изграждане на спортни площадки.  

Втората тема, повдигната по време на срещата, бе санирането. Посочено бе, че до момента в община Варна одобрените за финансиране по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради са 69 сдружения на собствениците, 26 блока са сключили договори с изпълнители. Едва 6 кооперации от Владиславово обаче участват активно в програмата.  

„Заслужава си да работим по-активно за привличане на много повече средства за саниране във Варна. Общината  има задължения да се грижи за градската среда, но за домовете си трябва да положите усилия и вие. Догодина се очаква държавата да осигури още 1 млрд. лв., нека варненци се възползваме от тази възможност“, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че след реализирането на мерките за енергийна ефективност сметките за отопление ще бъдат редуцирани, изпълнението на ремонтите пък ще създава допълнителна трудова заетост за дребния и средния строителен бизнес. 

Сподели във Facebook