Акценти

16 Октомври 2015

2374

Животът днес

Иван Портних, кмет на Варна

„Дали варненци помнят опашките за места в детските градини във Варна, амортизирания градски транспорт, разбитите улици и булеварди, неугледния център? Вярвам, че с работата си сме ги накарали да забравят тези тежки проблеми, трупани с десетилетия, защото за две години ние решихме голяма част от тях! Днес няма опашки за детски градини, защото построихме нови, возим се в нови автобуси и тролейбуси, вместо кърпене на дупки - ремонтираме изцяло улиците! Събудихме самочувствието на варненци, че живеят в морската столица на България!“

Това казва Иван Портних, кмет на Варна през последните две години и кандидат-кмет за нов мандат. „Имахме на разположение едва 2 години, за да докажем на хората, че нашият град може да се развива с друга скорост“, споделя той. Реанимирането на града Варна започна веднага и днес има видими резултати: основните пътни артерии са изцяло ремонтирани и вместо по дупки и кръпки варненци и гостите на града пътуват по нов асфалт. Изцяло ремонтирани са булевардите „Хр. Ботев“, „Мария Луиза“, „Осми Приморски полк“, „Княз Борис I“, „Сливница“, „Вл. Варненчик“, „Цар Освободител“.  Продължават ремонтите на бул. „Константин и Фружин”, „Трети март” и „Янош Хуняди”, стартира разширението на бул. „Цар Освободител”. Вместо раздрънкани рейсове по улиците на Варна се движат 70 нови автобуса и 30 тролейбуса с осигурено европейско финансиране.

С нова визия е центърът на града -  с най-интересния пеещ фонтан в България, който вдига воден стълб до 41 метра, съпроводен с цветната феерия от 400 прожектора и над 2000 цветови комбинации. Ларгото е зацветено, с ново осветление и пейки. Проектът продължава с обновяване на зоната от хотел „Черно море“ до входа на Морската градина, както и по ул. „Сан Стефано“ и ул. “Преслав“.  

 

Приключи първият етап от възраждането на зеленото сърце на Варна – Морската градина, предстои да бъде реновирана и втората част.

Варна е единственият голям град в България, където няма проблем с местата в детските градини. Решението бе просто - издигане на нови сгради и оптимизация. Грижата за най-малките варненци продължава - в момента в града се работи по 230 нови детски площадки, които отговарят на всички европейски изисквания за безопасност. „С толкова млади хора и младежки дух титлата „Варна - „Европейска младежка столица 2017“ бе абсолютно заслужено спечелена!“, казва Иван Портних.  

Започна възраждането на емблематичните сгради на Варна - напълно реновирана бе зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Тя увеличи капацитета си от 3000 на 5000 места, а игрището вече отговаря на световните стандарти. Така елитният волейбол се върна при най-вярната си публика -варненската. Започна ремонт и на друга сграда - символ на града – Юнашкия салон, предстои ремонт на Аспаруховия мост! Успешно се работи по проекти, свързани с опазването на околната среда - реконструирана бе градската пречиствателна станция, строи се ново депо за отпадъци, спасен бе проектът за пречиствателната станция в Златни пясъци.

Но Варна не е само инфраструктура, Варна има невероятен дух и атмосфера, които постепенно се възраждат, хората възвръщат самочувствието си, че живеят в морската столица на България, казва Иван Портних. Специално внимание в неговата програма е отделено на опазването на историческата памет на града – ремонтират се паметници, започна кампания по реставриране на старите къщи, обявени за паметници на културата.

„Развитието на Варна се вижда от всички, включително и в Европа“, казва Иван Портних. Висока оценка за работата му дойде от Жозеф Дол, лидер на Европейската народна партия, който даде града като пример за ефективно управление на европейските средства през последните две години.  „След години летаргия Варна най-сетне се пробуди!”, обобщи той.

Коя е задачата номер едно в програмата на Иван Портних?

Пълна промяна за кварталите на Варна – тази задача е номер едно в управленската програма на Иван Портних за следващия мандат. Вече са готови  проектите, като само по ОП ”Региони  в растеж 2014-2020 ” са с осигурено финансиране за 84 млн. лева. Това са средства за паркове, градини, училища, детски градини, междублокови пространства.

„Имаме готовност да вложим над 100 млн. лв. в Аспарухово, вече се работи по проект за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината по ОП „Рибарство и аквакултури  2014-2020”, с индикативна стойност за изграждане на пристана за 100 лодки е 12 млн. лева“, казва Иван Портних.  

Аспаруховият мост, открит на 8 септември 1976 г., също ще претърпи рехабилитация. Незаслужено пренебрегван през годините, мостът вече е обект на мащабна инвестиционна програма за около 35 млн. лв. – в момента със средства от общинския бюджет се  проектира цялостен ремонт, включително и изграждане на велоалея и ограждения. Финансова подкрепа за реализацията ще дойде от правителството на Бойко Борисов.

С 8 млн. лв. ще бъдат ремонтирани охранителните канали по улиците „Моряшка” и „Горна Студена“. Средствата бяха спечелени от фонд ”Солидарност” към ЕК. Още 2 млн. оттам са осигурени за укрепване на Фатрико деле и Елпромското дере, които също са потенциално опасни обекти.

Ремонти предстоят и за основните улици в квартала – „Първи май“ и „Кирил и Методий“, „Народни будители“, разширение с две платна - на ул. „Мара Тасева“. Предстои да бъде даден старт на ремонта на централния водопровод за Аспарухово, който минава под езерото. Работи се и по проект за изграждане на закрит плувен басейн. Готов е подробният устройствен план на Аспаруховия парк, който е естественото продължение на Морската градина.

В квартал „Владислав Варненчик“ започна възстановяването на най-проблемния булевард „Трети март” и в момента върви вторият етап на неговата реконструкция. Готови са проектите за нов корпус за детска градина „Приказка”,  за ремонт на  СОУ „П. Яворов”, за разширение на детска градина „Първи юни”, на Първо ОУ. Предвидени са пари за рехабилитация на малките улици в района .

Готов е проектът „Нашето зелено Трошево“, който предвижда пълно обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, градинки, детски площадки, алеи, осветление със слънчева енергия, места за отдих, поливна система с дъждовна вода.

На север – във Виница, също предстои да бъдат вложени сериозни средства. Кварталът има неразрешени проблеми от десетилетия, затова сега усилията ще бъдат съсредоточени за неговото възраждане, казва Иван Портних. Вече започва ремонт на централната пътна артерия – бул. „Цар Борис III“, която е в окаяно състояние.  В момента върви и проектиране на парк върху 6 дка терен – със спортни и детски площадки. Готов проект има и за перлата на Варна - „Чайка”, където е предвидено облагородяване на градската зона - с парк, фонтани, детски площадки.  Налице са и проекти за разширяване на детска градина „Мечо Пух”, за ремонти на ГПЧЕ ”Йоан Екзарх” и ОУ „Г. С. Раковски”.

„Това е малка част от свършеното и от програмата ми за развитието на Варна, с готови проекти за образование, здравеопазване, инфраструктура и благоустрояване, със създаване на по-добри условия за бизнеса. На 25 октомври трябва да решим заедно съдбата на Варна за следващите 4 години. Нямаме време за губене – нека продължим да работим със същите темпове, нека да ги ускорим, за да живеем в най-красивия град на България “, казва Иван Портних.

Сподели във Facebook