Акценти

17 Април 2017

credoweb bg

В психиката всичко е логично. Като деца ние изграждаме представи, модели и схеми за това как функционира обществото и как да се справяме като част от него с всекидневните перипетии, пише в CredoWeb Лили Пирова, клиничен психолог в ДКЦ „Асцендент“.

Тези съждения обаче не са изградени на базата на собствен опит, а са заимствани от родителите ни. По-късно, пораствайки и преминавайки през редица житейски изпитания, имаме нови усещания и преживявания, които са адекватни за самите нас. Нерядко старите модели могат да са в конфликт с новите ни преживявания и това да носи страх, объркване, отвращение и усещане за неспособност за справяне.

В объркването си и в опита си да открие „себе си“ човек може да изпадне в безизходица. Усещането, че нещо в нас „не е наред“, но не можем да разберем какво е то и защо сме се озовали в това положение, може да предизвика редица телесни симптоми -  болки в цялото тяло, нарушен сърдечен ритъм, панически атаки, често боледуване и т.н. Колкото повече човек задържа психичното напрежение в себе си, толкова повече тялото ще страда. Затова е добре да се направи консултация със специалист по душевно здраве - психолог.

Психологът е обучен и трениран да разпознава най-фините сигнали за нередности в сферата на психиката. Душевният комфорт на човека може да се подобри значително след изговаряне на някои обезпокоителни и неприемливи в очите на страдащия мисли и чувства. Споделянето с психолог се различава от обикновен разговор с близък по няколко съществени признака - безпристрастност, способност за адекватно отразяване на психичните процеси, опитност.

За да четете още статии от Лили Пирова, последвайте профила ѝ в credoweb.bg.

 

Сподели във Facebook