Лятото  и отпуските започнаха, но с тях по традиция започват и големите ремонти по пътищата на страната, а и на улиците в градовете. Този сезон почти по всички магистрали ще има по-големи или по-малки участъци, на които движението ще бъде отбито заради ремонтни дейности, някои от които са наложителни.

По-голямата част от стеснените участъци ще са по магистрала „Хемус“. Миналия понеделник започна ремонт на тунел “Витиня”, а движението се пренасочва в тръбата в посока към София. Има и алтернативен маршрут по старото шосе - от пътен възел “Витинска река” до полицейската патрулка след тунела по пътя към Варна. Пътят е изкърпен и е готов да поеме трафик. „Витиня“ е най-дългият тунел в България и ще се ремонтира до декември.

От средата на юли до есента ще се ремонтира и тунелът „Ечемишка“.

Продължава и обновяването на виадукта „Елешница“. Миналата година на това място бе основно ремонтирано едното платно, на което бетонът бе започнал вече да поддава. Тази година се ремонтира и другото и движението се пренася само в едното платно. Същото е положението и по още два виадукта – между тунелите „Топли дол“ и „Ечемишка“. С това на практика в първата част от магистрала „Хемус“ на излизане от София движението ще е затруднено, както беше и миналото лято. Затова съветът е пътуващите в посока Варна да ползват подбалканския път или „Тракия“, като могат да излязат в Северна България през Ришкия проход и оттам през Шумен да стигнат до Варна.

По „Тракия“ също има ремонтни дейности, но по-малко. В първите дни на юли например трябва да бъде завършен мостът над река Стряма, а една седмица след това – и мостът преди Вакарел. Ремонтът на тунела при Железница вече е завършен.

От първокласните пътища повечето ремонти също са в Северна България, за чието обновяване наскоро правителството отпусна допълнително 100 млн. лв. Например - шосето от Видин и Димово до Ружинци, което води до Дунав мост 2. В тези шейсетина километра ще се полага вторият пласт асфалт и движението ще бъде отбито през околните села.

Ще се обновява и четирилентовият обход на Враца. Малко по-късно през лятото ще започне и обновяването на пътя до Берковица през прохода „Петрохан“, както и пътят от Враца до пещерата „Леденика“. Ще се ремонтират отсечки в областите Габрово, Плевен, Враца, Разград, Силистра, Варна и Добрич. Сред тях са връзките Плевен-Ловеч и Варна-Добрич-Кардам. 

Пътуващите през лятото трябва да внимават и защото отпадна забраната за движение на тирове в три последователни дни с температура над 35 градуса. Това стана по настояване на превозвачите, а мотивът държавата да го разреши е, че по магистралите и първокласните пътища вече се полага полимермодифициран битум, който издържа на високи температури. Само че това не важи навсякъде.

Остава забраната за движение на тировете от 17 до 20 ч. и в неделя от 14 до 20 ч. Тя ще е в сила, докато пътната полиция определи критичните зони по магистралите и първи клас пътища, на които има концентрация на пътнотранспортни произшествия. Когато това стане, общата забрана за почивните дни ще отпадне, но ще важи за тези критични участъци.

Сподели във Facebook