Древната система йога и съвременната неврологична наука еднакво вярват, че в настоящия етап на еволюция човекът не използва напълно своя потенциал. Пред нас хората все още стои дълъг път на еволюция и разгръщане на истинския ни дълбоко заложен потенциал.

Традицията и майсторите на йога от всички времена развиват и прилагат широк арсенал от техники, практики и принципи за развиване на човешкото тяло, ум, емоции, психика, за да може да прогресираме в нашата еволюция. Сред тях за познаване и овладяване на ума, за разгръщане възможностите на мозъка, за свързване с потока на съзнанието, се открояват практиките на концентрация и медитация. Чрез тях системно практикуващите йога работят с ума и съзнанието и напредват в еволюцията.

Съвременната наука, изучаваща мозъка, навлиза все повече в изследването на различните зони на мозъка

и техните функции. Учените картографират мозъка на много зони, за да свържат неговата структура с функциите му. Да се направи карта на мозъка означава да се определи коя зона на мозъка за какво отговаря, кое командва, каква работа върши. В продължение на много години се вярваше, че каквото се заложи в мозъка е твърдо и не може да се промени, че нервните клетки умират безвъзвратно. Но в последното десетилетие много невролози потвърдиха и продължават все повече да доказват уникалния факт, че точно обратното: мозъкът е пластичен, може да бъде „пре-окабелен“, пре-програмиран.

Картата на мозъка може да се променя, чрез последователно и систематично изграждане на нови невро-пътеки,

това, което днес учените наричат с термина невро пластичност.Другата възможност за разгръщане на потенциала е активиране на все още спящите и неактивни зони в кората на мозъка. Все още сме много далече от използване на 100% от заложената ни интелигентност. Много зони в мозъка са неактивни и съществуват огромни възможности за развитие на човешките способности чрез задействане и активиране на зони в мозъка.

Затова изучаването на човешкия мозък се превръща в световен приоритет. През 2013 г. президентът Обама стартира един нов изследователски проект на стойност 100 млн. долара, наречен BRAIN (Brain Research Through Advanced Innovative Neurotechnologies). Неговата задача е да създаде свръхдетайлна интерактивна симулативна карта на човешкия мозък и да индикира онези зони, които могат да се активират, намиращи се главно в най-развитата част на мозъка – най-предните дялове на мозъчната кора.

Според съвременните карти на мозъка, невролозите разделят мозъка най-общо на 3 главни части.

Първата част популярно се нарича примитивна – мозъчният ствол, междинният мозък и малкият мозък, които отговарят за автономните функции като дишане, сърдечен ритъм, кръвно налягане, храносмилане, температура, движение, сън. Втората част е емоционалната - междинният мозък и лимбичната система, свързани с емоциите, стреса, тревожността, депресиите, връзката между нервната и хормоналната система. Третата част най-общо наричат мислещата - главният мозък и мозъчната кора с 4 големи дяла: 1/слепоочен, свързан със слуха, паметта, музиката; 2/тилен; зрението, визуалността, формите, 3/теменен; осезание, пространство, ориентация, висш моторен контрол, 4/преден дял; висшата мозъчна дейност: говорене, контрол на поведение, организиране, планиране, анализ, решения, абстрактно мислене, концентрация, себеосъзнаване.

Андрю Нюберг, невроучен и радиолог от Филаделфийския университет в Пенсилвания е пионер в изследването 

на въздействието в мозъка на техники като медитация, концентрация върху определен обект, молитва и други дълбоки вътрешни изживявания. Автор e на книгите The Metaphysical mind, The Mystical Mind, The Principles of Neurotheology, How God changes your brain, Words can change your brain. Той използва ядрено-магнитен резонанс и модерни цветни компютърни томографи, за да сканира мозъка и изследва неговата активност, като проследява кръвния поток. Колкото повече кръв отива в определена част на мозъка, толкова повече активност има там и обратното.

В продължение на години Андрю Нюбърг изследва групи от хора, занимаващи се с различни форми на медитация:

йоги, будистки монаси, християнски монахини, практикуващи вглъбяваща молитва. При едно примерно изследване той наблюдава 2 групи: първата е неутрална - хора, които са в обичайно будно състояние и втората група - йоги, дълго практикуващи и опитни в медитацията, способни да задържат това състояние. Инжектира специален цветен индикатор в кръвта и наблюдава на цветен томограф къде отива кръвта и кои части от мозъка затихват, кои се активират. После изследва 2-те групи в обичайно състояние и в състояние на дълбока медитация.

Първото, което забелязва е, че при групата на медитиращите намалява активността в тилния дял – там, където е ориентацията в пространството и времето, медитиращите загубват представа за външното пространство и време. После вижда, че се активират предните дялове на мозъка, където се намират центровете на вниманието и концентрацията. Колкото повече се активират предни дялове, толкова затихват теменните. Също: колкото по-дълго се задържа състоянието на медитация, толкова по-широка зона от предните дялове се активира.

Подобна картина Андрю наблюдава и при групите будистки монаси, практикуващи медитация, при монахините,

потъващи в състояние на дълбока молитва. Общият извод на Андрю е, че първоначално намалява сетивната активност, затихват центровете, където пристига информация от сетивата, намалява активността и стреса в лимбичната система, после се активират предните дялове на концентрация и след това се разширява активната зона в предните дялове.

Ако се обърнем към основополагащия текст в раджа йога „Йога сутрите на Патанджали“, ще забележим, че неговият 8-кратен път в йога в неговата последна част съдържа 3-те елемента: пратяхара - отдръпване на сетивата от външната реалност, дхарана - концентрация в един обект и дхяна – медитация, непрекъснатият поток на концентрация и осъзнаване.

Йогите от най-древни времена са осъзнали, че преди медитацията, трябва да се овладее концентрацията,

а преди концентрацията, човек трябва да може да отдръпва сетивата от външната реалност, а преди това да пречисти и подготви тялото, ума с яма (индивидуален етичен код), нияма (социалния етичен код), асана (физически практики) и пранаяма (дихателни практики). Осемкратният път на Патанджали завършва с медитация и висше състояние на осъзнаване самадхи, което отново ни показва, че стремежът на всички практики по йога, физически, дихателни, медитативни е да се достигне и задържа това състояние на свръхбудност и осъзнатост, в което се активират спящите потенциали на мозъка и се напредва в еволюцията на човека.

В богатата традиция на йога съществуват най-различни способи за отдръпване на сетивата и концентрация.

В Хатха йога това се постига чрез непрекъснато осъзнаване и неотлъчен фокус, докато се практикува асана и пранаяма. Може да се използват визуални методи на концентрация: в точка, пламък, янтра (геометрична фигура) или звукови: върху звук със специална вибрация, наречен мантра или друг специален звук. Обект на концентрация може да бъде дъхът, проследяването на дъха е един от най-достъпните начини за изключване на сетивата и вглъбяване. В бхакти йога концентрация може да се постигне и с пълно отдаване на интензивна емоция и преживяване. В гяна и раджа йога висше осъзнаване се постига с практикуване на позицията на дращта - наблюдател на мислите и преживяванията в ума, без да се въвличаме в тях.

Когато системно и последователно се практикуват тези практики на йога, се постига въздействие върху мозъка. Кръвта и кислородът се увеличават в предните дялове и те целенасочено се активират. Ставаме по-внимателни, по-фокусирани, по-будни и осъзнати във всеки миг. Увеличава се дълбочината и яснотата на нашето мислене, абстрактността и широтата на разбиране. Подобрява се способността да творим, да раждаме нови идеи.

Но най-важното, започваме да се себе-осъзнаваме по-добре, да се себе-разбираме и да се себе-направляваме.

Материалът част от доклад, който ще бъде изнесен на 24 юни в залата за конференция по йога в рамките на Международния ден на йога в София Тех Парк, който ще се проведе от 9 до 18 ч. Достъпът до залите е свободен за всички. Освен занимания по йога за възрастни и йога за деца, бременни жени и деца с увреждания, ще има доклади и лекции по аюрведа и йога, представящи различни аспекти на това огромно знание за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени практики за тялото, ума и интелекта. 

Сподели във Facebook