Акценти

5 Декември 2016

1372

Животът днес

Съборът на народното творчество в Копривщица стана четвъртият български елемент в списъка на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. В този списък са вече чипровските килими, Бистришките баби, нестинарските танци и обичаят Сурва.

Копривщица е получила признанието по време на 11-ата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се проведе в столицата на Етиопия - Адис Абеба.

Кандидатурата, под името „Съборът за народно творчество в Копривщица: система от практики по представяне и предаване на наследството“, е внесена в Секретариата на ЮНЕСКО със специално предложение от името на министъра на културата за разглеждане през 2016 г.

По самото досие са работили експерти от Министерството на културата и научни сътрудници от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките. Използвани са и различни документални архиви от 1965 г. насам от фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио.

Кандидатурата е подкрепена и от участници в събора от цялата страна, от мрежата на народните читалища, както и от домакините в лицето на Община Копривщица.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица води началото си от 1965 година. Сред инициаторите за провеждането му могат да се посочат Райна Кацарова-Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков, Петко Теофилов.

Идеята е да се покаже многообразието на българското фолклорно наследство в неговия автентичен вид. През годините съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

На единадесетия по ред събор през 2015 г. се отбелязаха и 50 години от първото му издание.

 

 

Сподели във Facebook