Лайката чисти, хидратира и подмладява.

Стяга порите и омекотява кожата. Редовното измиване на лицето с чай от лайка избелва и прави невидими белези и петна. В чаша се сваряват три супени лъжици сушени цветове за около десетина минути, прецеждат се, добавят се по една супена лъжица мед и розова вода. Нанася се на лицето и шията за около 15 минути и се отмива.

Естествен скраб за лице се получава, когато чай от лайка се смеси със сухо мляко. Друг вариант за отстраняване на мъртвите клетки е да се смеси със захар и зехтин и лицето да се масажира внимателно и нежно.

Парната баня с лайка е популярна домашна СПА процедура, която премахва мъртвите клетки и мазнините.

Две супени лъжици изсушен цвят се сипват в половин литър вряща вода. Главата се покрива с хавлиена кърпа над парата. Достатъчни са 20 минути през една седмица, за да е чисто личицето.

Лайковият чай е и могъщ източник на антиоксиданти, които унищожават вредните свободни радикали. Унищожава и акнето.

Слънчевото биле намалява подпухналостта под очите. Достатъчно е да се поставят охладените торбички от чай, за да се успокоят и зачервените от компютъра очи. Полезна е и за премахване на тъмните кръгове, ако чаят се замрази в кубчета за лед и се постави под очите за пет минути.

 

Няколко капки от маслото може да се разредят в чаша вряла вода и да се използва също за разкрасяване и подмладяване. С масаж от лайково масло тялото се отървава от шлаки и токсини.

Лайката помага и за здрава и лъскава коса и неслучайно присъства в много шампоани и балсами.

Билката е много ефективно лекарство за сух и люспест скалп, при пърхот и косопад.

Обогатява естествения цвят на косата. Изплакването с чай от лайка изсветлява мигновено русата коса и придава златист блясък на кестенявата.

Заздравяваща и оцветяваща комбинация е чай от лайка, мед и зехтин.

Друг вариант е към лайковия чай да се добави малко кисело мляко и маската да престои два часа.

Маслото от лайка често се използва в шампоани, помага при премахването на пърхота и намалява сухотата на скалпа. То може да изглажда непокорната коса и ѝ придава блясък. Необходимо е само няколко капки да се капнат в шампоана или балсама.

Лайката може да е и лековита и отпускаща баня за краката, да ги отърве от умора и мазоли.

Обикновено лайката се слага в чаша с гореща вода, за да прогони настинката и възпаленото гърло. Но слънчевата билка носи слънчево настроение и гони лошите мисли.

Сподели във Facebook