Много собственици на кучета са забелязали, че домашните им любимци усещат кога са в лошо настроение. Съвсем наскоро научно изследване потвърди, че най-близкият приятел на човека действително може да разпознае повишения стрес при стопаните си. Освен това тревожното състояние може да се предава от хората на кучетата. До тези изводи стигнаха специалисти от Швеция, които наблюдавали 58 души, отглеждащи кучета от породата коли.

Учените оценили нивото на стрес при хората и животните, като анализирали косми и козина. В лаборатория изследвали концентрацията на хормона кортизол – именно той се образува и се отделя в кръвта при силен стрес. Кортизолът се поглъща от космените фоликули, затова изследването на човешки косми и кучешка козина е много удобно.

Върху промяната в нивото на кортизол най-много влияят депресията, прекаленото физическо натоварване, силните стресови събития и дори материалните проблеми. Изследването на шведските учени установило, че показателите на този хормон в организма на стопаните и на кучетата им съвпадат. Това означава, че домашните любимци усещат емоциите на собствениците си и ги споделят.

Сподели във Facebook