Новото правителство на Република Македония е готова да смени името на държавата. Съседна Гърция се опитва да направи това вече 26 години. Причината за тази стъпка на новоизбраната власт е надеждата Македония да стане член на НАТО.

Fyrom — така гърците наричат съседа си на север, чиято столица е Скопие. Името е образувано от английското съкращение на „бивша югославска република Македония“. А да се споменава Македония е табу. Един от регионите на Гърция носи същото название и от гледна точка на Атина претенциите на съседната страна към това име подсказват и претенции към територията на Гърция.

Спорът заради името се разрази в момента, когато Македония получи независимост през 1991 г. Той попречи на Македония да влезе в както в ЕС, така и в НАТО, тъй като Атина има право на вето.

Днес обаче изглежда, че наближава развръзката. Новата правителство, начело със Зоран Заев, встъпил в длъжност на 31 май, изпраща към съседите сигнали за помирение.

В интервю за Financial Times министърът на външните работи Никола Димитров каза, че Скопие е готово да разгледа смяната на името, за да получи съгласието на Гърция за влизане на страната в НАТО. „Искам да помоля Гърция да помисли какъв именно съсед искат. Искат ли да имат до тях стабилна, дружелюбна страна, която се стреми към демокрация и справедливост?“.

Каква алтернатива би могло да има, Димитров не уточнява, но той призовава Атина да се възползва от „тази историческа възможност“.

Как ще се нарича Македония министърът на външните работи не поиска да каже. Но се говори, че името ще бъде нещо съставно като „Северна Македония“ или „Горна Македония“, както по-рано искаше Гърция.

Една от причините за рязката промяна в позициите на Скопие по този въпрос е растящият интерес на Русия към Балканите, който безпокои предимно бившите югославски републики. Неотдавна член на НАТО стана Черна гора, след опит за държавен преврат, в който, както много подозират, е замесена Москва.

Никола Груевски, предишният консервативен премиер, държеше на твърда линия спрямо Гърция. В интервю за македонската държавна телевизия премиерът Заев каза, че такова поведение е провокационно и ще навреди  на отношенията в Гърция. Той имаше предвид издигнатите в Македония паметници на Александър Велики, което определено дразни южните им съседи.

Източник Dagens Nyheter

Сподели във Facebook