При производството и използването на микровълновите печки от жителите на Европейския съюз в атмосферата се изхвърля толкова въглероден диоксид колкото от седем милиона автомобила. Такива са резултатите от изследване, проведено от група учени от университета в Манчестър.

Специалистите подчертават, че те са провели първото всестранно проучване за въздействието на микровълновите фурни върху околната среда, отчитайки целия им жизнен цикъл. Оказало се, че тези печки нанасят щети на природата колкото 6,8 милиона автомобила годишно.

Освен това микровълновите фурни в ЕС потребяват приблизително 9,4 теравата електроенергия всяка година. Това е еквивалентно на годишната електроенергия, изработвана от три големи газови електростанции.

Учените заявили, че усилията по намаляването на потреблението трябва да са насочени към повишена информираност на населението, за да може то по-ефективно да използва битовите уреди.

Изследователите са разтревожени от факта, че микровълновите фурни са най-популярният избор на потребителите сред всички видове печки и през 2020 г. техният брой ще достигне около 135 милиона. Независимо от това въздействието им върху околната среда до момента е слабо проучено.

В изследването е била използвана оценка на жизнения цикъл на микровълновите печки – производството им, използването и утилизацията им. Специалистите проучили 12 различни фактора на околната среда, включително изменения на климата, изтощаване на природните ресурси и екологична токсичност. Резултатите показали, че основен екологичен проблем при микровълновите фурни са материалите за производството им. 

Сподели във Facebook