Мирчо Христов, изпълнителен директор на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”

Варна е единственият български град, който е печелил приза „Европейска младежка столица“. По време на инициативата ще акцентираме върху социалните иновации.

Чрез тях ще бъде изградена нова стратегия за градско развитие, която се основава на креативни и иновативни инструменти и социални ресурси, които да се използват за преодоляване на безработицата, възприемане на активна гражданска позиция от страна на младите хора, признаване и разпространение на неформалното образование и насърчаване на личностното и професионалното развитие на младите хора.

Концепцията „Варна – Европейска младежка столица 2017“ е разгърната в 14 ключови направления.

Те най-общо могат да се обобщят като дейности, насочени към:

- изграждане на нова младежка инфраструктура и реновиране на съществуващата – строителство на Черноморски младежки център, който да кандидатства за Знак за качество на Съвета на Европа; реновиране на Младежки дом; създаване на открити младежки зони и други;

- домакинство на международни и национални младежки конференции, семинари, обучения и тренинги;

- създаване на иновативни младежки политики и прилагането им на практика – използването на нови методи за социално включване на младежи в риск, възможности за здравословен начин на живот, включване на младите хора в процесите на взимане на решения, споделянето на добрите практики за правене на местна младежка политика с други общини от страната и Европа, подобряване на националната нормативна рамка, касаеща младежката политика и доброволчеството;

- осъществяване на международни младежки обмени – приемане на чуждестранни групи и изпращане на наши младежи в други държави;

- организиране на масови мероприятия за свободното време на младите хора – концерти, фестивали, спортни състезания и други.

Ще бъде създаден общински фонд, който да предоставя финансиране на конкурсен принцип за реализиране на идеи по основните направления. Сдружението, което свързва общинската администрация с младежките организации, ще осигури допълнителен финансов ресурс чрез разработване на проектни предложения по различни европейски финансиращи програми и намиране на спонсори от бизнеса.

Разчитаме и на доброволците, които са изключително необходими за успешното реализиране на инициативите през цялата 2017 г. Ще бъдат разкрити и стажантски позиции, подходящи за студенти.

Спечелването на тази титла ни поставя на европейската карта като един от факторите в младежкия сектор, което носи значителен престиж за града и го прави още по-разпознаваем на европейско ниво.

Титлата ще повиши посещаемостта и туристопотока от млади хора и ще популяризира разнообразието от възможности за младите европейци, които желаят да посетят града.

Но може би най-важното е възможността за създаване на по-добро настояще и бъдеще за младите хора от града ни, предоставянето на една сериозна причина те да останат и да отгледат своите деца тук, а не в чужбина.

Сподели във Facebook