Когато в семейството се появи бебе, родителите, бабите и дядовците го засипват с грижи. Всички искат малкият човек да расте щастлив и успешен. А за да се случи това, той трябва правилно да бъде възпитаван. Всеки обаче си има свои методи и смята, че те са най-сполучливите. Често обаче се оказват грешни и в един момент родителите се изправят пред въпроса – къде сбъркахме?

Кои са най-големите заблуди, когато възпитаваме наследника си според педагози и психиатри:

Мит №1: Детето е център на Вселената

Често родителите отдават на наследника си цялото си внимание, внушавайки му, че той е най-важен. Отделят му всичкото си свободно време, водят го навсякъде и оставят себе си и личния си живот на втори план. Това е грешна стратегия, защото детето може да се втренчи в себе си и своите желания, да стане егоист и егоцентрик. Освен това доказано е, че в семействата, които са избрали живота в името на детето, често се нарушават взаимоотношенията между съпрузите, което може да завърши с развод.

Какво е правилното поведение: Постарайте се да създадете такива условия, при които всеки член на семейството да получава еднакво количество внимание и ничии интереси да не бъдат пренебрегнати.

Мит №2. Думите са по-важни от делата

Всеки родител смята, че неговата задача е да научи детето да живее правилно, да му обясни какво е лошо и какво е добро. Това наистина е ангажимент на семейството, но ако думите на родителите се разминават с делата им, полза от възпитанието няма да има, а по-скоро ще се постигне обратният ефект.

Какво е правилното поведение: Англичаните имат поговорка: „Не възпитавайте децата, те при всички положения ще приличат на вас. Възпитавайте себе си“. Освен това, ако искате детето ви да стане добър човек, обичайте го и проявявайте истински интерес към неговите увлечения.

Мит №3: Нека се страхува, че няма да го обичаме

Нерядко родителите манипулират децата си с обичта към него. Ако направи нещо хубаво, го хвалят и му казват, че го обичат. Когато сбърка, обратното. За детето обаче е изключително важно да е сигурно, че родителите му го обичат – това е една от базовите му потребности. Ако проявяваме любов с условия, наследникът ни ще престане да вярва в истинността на чувствата.

Какво е правилното поведение: Родителите не бива да свързват обичта си към детето с неговите прояви, независимо дали е направило беля, дали е капризно или непослушно. Нужно е да му казваме, че го обичаме. Ако искате да го похвалите или да му се скарате, намерете думи, които той ще разбере, както и защо сте доволни или недоволни.

Мит №4: Бащата трябва да е строг, а майката добра

Често се случва единият родител да се скара на детето, а другият да го утешава. Това е неприемливо, защото малчуганът може да порасне своеволен, безотговорен, не зачитащ мнението на другите и да стане прекалено приспособим към околните. Освен това детето може да престане да уважава родителя, чиято позиция не му допада.

Какво е правилното поведение: Всички въпроси за възпитанието обсъждайте по-далече от ушите на детето. И строго спазвайте поведението, което сте избрали заедно с партньора си.

Мит №5: Главното е – постоянен контрол

Много родители се гордеят с факта, че не изпускат от поглед наследника си, знаят всяка негова стъпка и го следят непрекъснато. Освен това мама и татко са наясно точно какво трябва да прави детето им и не спират да му го повтарят. Това е грешен подход, защото поради непрекъснатия контрол детето може да развие ниска самооценка, което ще му създаде сериозни проблеми в общуването. Хиперопеката има два вида последици. Първият е протест, който често се изразява в желание да прави всичко на обратно, да напусне дома, да употребява алкохол или наркотици. Второ – непрекъснатият контрол може да доведе до инфантилизъм, детето свиква, че други ще вземат решенията вместо него и избягва да поеме каквато и да било отговорност.

Какво е правилното поведение: Оставяйте детето да живее самостоятелно. Не случайно казват, че човек се учи от грешките си. Ако искате той да израсне хармонична личност, трябва сам да избере пътя си в живота.  

Мит №6: Децата не бива да се наказват

Често родителите се опитват да опазят детската психика от всякакви негативни емоции, дори не смеят да покажат и най-незначителен упрек към неговите действия. Това обаче няма да го опази от чуждите изяви на агресия и недоволство, а то няма да знае как да реагира.

Какво е правилното поведение: Критиката, порицанието, даже наказанието трябва и е необходимо да се използват във възпитателния процес. Но всичко трябва да бъде с мярка.

Мит № 7: Колкото по-рано, толкова по-добре

Днес много родители бързат да запишат детето си в най-различни курсове – за чужди езици, на балет, спорт и какво ли още не. Първо така малчуганът се лишава от детство. Второ не винаги тези занимания са съобразени с неговата обусловена от възрастта логика и интелект. А това ще затормози цялото му психическо развитие.

Какво е правилното поведение: За всяка дейност съществува възраст, при която у детето се проявява потребност от развитието на едни или други навици. Предоставете на детето свобода и то ще се развива хармонично по модел, който му е заложен от природата. Вашата задача е да му оказвате помощ в необходимия момент.

Според експертите основното във всяко възпитание е да обичате детето такова, каквото е, за това, че го има.

Сподели във Facebook