Българското присъствие в Братислава винаги е било забележимо. То е традиция, която се поддържа от поколения дипломати и от представители на създадения през 1971 г. в словашката столица Български културен институт (БКИ). И този 3-ти март не направи изключение, най-напред – с откритата в самото навечерие на националния ни празник в Братиславския замък изложба „Между небето и земята“ на Цветелин Цветанов – представител на три поколения наши творци, свързани с България и Словакия.

Само ден след празника, но с посвещение към него, в може би следващото по значимост място в словашката столица – дворецът „Примациални“, млади български оперни певци завладяха с таланта си разнородна публика от посланици, представители на дипломатически мисии, културни дейци, депутати, журналисти, представители на българската диаспора в Словакия. В концерта под наслов „Млади гласове на България“ участваха сопраното Стефани Кръстева – Павлова, мецосопраното Яна Кочева, тенорът Михаил Михайлов, баритонът Йосиф Славов и басът Божидар Божкилов в съпровод на пианиста Милен Станев.

Във впечатляващата Огледална зала на двореца, място на исторически събития като подписването през 1805 г. на Братиславския договор след победата на войските на Наполеон при Аустерлиц над Австрия и Русия, днес място за заседания на Градския съвет на Братислава, прозвуча богата програма от творби на български и европейски композитори. Вечерта, организирана от посолството ни и от Българския културен институт с подкрепата на Министерството на културата, бе посветена на 3-ти март и на 20-та годишнина от най-мащабното разширяване на Европейския съюз, започнало през 2004 г. с приемането на 10 държави и продължило на 1 януари 2007 г. с присъединяването на България и Румъния. Тържествата по повод годишнината са под патронажа на министъра на външните работи и европейските въпроси на Словакия Юрай Бланар, който уважи с присъствието си събитието и аплодира възторжено младите ни изпълнители.

На откриването на концерта, след химните на двете страни и на ЕС и след словото на българския посланик Васил Петков, министър Бланар високо оцени двустранното сътрудничество между България и Словакия и изтъкна историческата близост на нашите два приятелски народа. От своя страна посланик Петков изрази принципната подкрепа на страната ни за разширяването на ЕС с нови членове от района на Западните Балкани и на изток – с Украйна, Република Молдова и Грузия, когато те бъдат готови за това.

Директорът на БКИ в Братислава г-жа Ваня Радева, инициатор на събитието, представи участващите в концерта млади български изпълнители, до един възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Сопраното Стефани Кръстева-Павлова гостува за втори път в Словакия след дебюта ѝ през 2020 г. в концерти с Щатния камерен оркестър на Жилина. Тя дебютира в Софийската опера още в студентските си години, а през 2019 г. е Татяна в „Евгений Онегин“ на Чайковски. Репертоарът ѝ съдържа творби на Моцарт, Перголези, Дворжак, Хайдн, Верди, Пучини, Доницети. Специализира при голямото ни сопрано Красимира Стоянова и е носител на редица отличия от конкурси.

Стефани Кръстева изпълни с голям успех Молитвата на Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев и много известната Песен към месеца от „Русалка“ на Антонин Дворжак. Много добре бяха приети от публиката и другите ѝ участия: с Божидар Божкилов – в Дуета на Дон Жуан и Церлина („Дон Жуан“) и с Яна Кочева – в Дуета на Сузана и Марчелина („Сватбата на Фигаро“) от Моцарт, както и с Михаил Михайлов – в Дуета на Хана и Данило от оперетата „Веселата вдовица“ от Лехар.

Мецосопраното Яна Кочева тръгва в оперното пеене след 13 години в школата на Детския радиохор на БНР, а в края на 2023 г. дебютира със самостоятелен рецитал. Специализира камерно пеене при проф. Боряна Ламбрева и усъвършенства качествата си по вокално майсторство със забележителното българско мецосопрано Александрина Милчева. Носител е на Първа награда от Първия академичен песенен конкурс през 2019 г., има участия и концерти на различни фестивали в София, Варна, Бургас, Шумен.

Яна Кочева изпълни ария на Ефросина от операта „Момчил” на Любомир Пипков и популярната ария на Принцеса Де Буйон от „Адриана Лекуврьор“ на Чилеа. Успешно се представи и в дуетите от „Фаворитката“ на Доницети (с Йосиф Славов) и от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт (със Стефани Кръстева). В компанията на отличните ѝ колеги, за младото мецосопрано тази първа изява зад граница бе изключително ценна и полезна за бъдещото ѝ развитие.

Баритонът Йосиф Славов също за първи път пя в Словакия. След завършването на НМА той дебютира в различни заглавия в Музикалния театър в София и в Пловдив, впоследствие – в Старозагорската и в Софийската опера. Специализира в майсторските класове на Красимира Стоянова, Райна Кабаиванска (с едногодишна специализация в Модена) и на Франсиско Арайза. През 2023 г. е четвъртфиналист на 30-то издание на конкурса „Опералия“ в Южна Африка.

На концерта „Млади гласове на България“ Йосиф Славов се представи с ария на Валентин от „Фауст“ на Гуно от неговия репертоар и с романс из сарсуела на Федерико Морено Тороба. Впечатли както в соловите, така и в дуетните си участия с Яна Кочева; с Михаил Михайлов – Дует на Родолфо и Марчело от „Бохеми“ на Пучини и с Божидар Божкилов в Дуета на Риголето и Спарафучиле от „Риголето“ на Верди. 

Тенорът Михаил Михайлов още като студент се изявява на оперната ни сцена. Изгражда лиричен и лирико-спинтов репертоар, с който се представя с успех у нас и в държави като Германия, Великобритания, Италия, Испания, Япония, Русия, Франция, Унгария. Соня Йончева избира него за партньор в рецитала ѝ със Софийската филхармония през 2019 г.

За дебюта си в Словакия Михаил Михайлов представи не много известна ария на Младен от Георги Златев Черкин от оператата „Бунтовна песен“ и канцонета от Франческо Паоло Тости. Доказаните си качества на един от най-успешните млади български тенори той защити и в дуетите си с Йосиф Славов и Стефани Кръстева, а също и в квартета от Трето действие на „Риголето“ от Верди, изпълнен като квинтет на самия финал на концерта.  

Годините на обучение в НМА за Божидар Божкилов са последвани от специализации в международни оперни академии, двегодишна стипендия в Академията на Ла Скала и със знакови за световната опера имена: Стоян Попов, Анна Томова-Синтова, Монсерат Кабайе, Лариса Гергиева, Карло Коломбара и Райна Кабаиванска (едногодишно обучение в Модена). През 2020 г., след конкурс с много участници, той е предпочетен заради качествата си от Соня Йончева за участие в рецитала ѝ „Завръщане“ на Античния театър в Пловдив. Той бе избраникът на Райна Кабаиванска като жреца Рамфис за спектаклите в Софийската опера на „Аида“ от Верди. Само дни преди концерта в Братислава младият бас отново впечатли публиката в първия ни оперен театър – като Колин в спектакъла на „Бохеми“ с участието на примата Соня Йончева като Мими.

В соловите си изпълнения в словашката столица Божидар Божкилов представи ария на Хан Крум из едноименната опера на Александър Йосифов и възприеманата като тестова за качествата на всеки бас ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини. И в двете заглавия, както и в дуетите и в терцета от „Риголето“ Божидар разкри сериозното си развитие за последните няколко години като оперен певец.

Красивият финал на концерта „Млади гласове на България“ – квартетът от Трето действие на „Риголето“, изпълнен вдъхновено от петимата, вдигна публиката на крака. Посланик Петков, който от първия ред с вълнение и с нескрита радост изгледа представянето на нашите изпълнители, ги поздрави лично и им поднесе красива кошница с цветя. Нестихващите аплаузи доведоха до бис – класическата неаполитанска песен „O sole mio“, която младите ни изпълнители посветиха на инициатора на вечерта – директорът на БКИ в Братислава Ваня Радева по случай рождения ѝ ден.   

Димитър Сотиров

Сподели във Facebook