На 8 юни се отбелязва Световният ден на океана, учреден от Генералната асамблея на ООН през 2009 т.

Предлагаме ви любопитни факти за безкрайните водни простори, на които се дължи животът на нашата планета:

1. Звукът се разпространява мигновено

Скоростта на звука в океаните е 1500 м/с, която пет пъти превишава скоростта на звука във въздуха.

2. Съществуват собствени реки и водопади

Океаните си имат собствени реки. Те са дълги или широки по няколко километра и се образуват на голяма дълбочина близо до дъното и се дължат най-вече на разликата в солеността на водите.

3. Големият бариерен риф е най-населената територия на планетата

Големият бариерен риф, намиращ се близо до бреговете на Австралия и простиращ се на почти 2500 км, е дом на 2000 вида риби, около 4000 молюски и огромно количество гръбначни животни.

4. Животни с размерите на динозаври

Синият кит е най-голямото животно на Земята. Той достига 33 метра дължина и може да тежи до 150 тона. Тревопасният динозавър е имал размери 25-35 метра. Сърцето на синия кит е колкото лек автомобил.

5. Океаните могат да изхранят 7 млрд. души

За почти 3,5 млрд. души океаните са основен източник на препитание, а според експертите този брой след 20 години може да се удвои.

6. В Тихия океан има море от боклук

В средата на Тихи океан има голямо петно, състоящо се от пластмасови и други отпадъци, довлечени от тихоокеанските течения. Точният размер на морето от боклук не е известно, но по приблизителна оценка то е от 700 хиляди до 15 млн. квадратни километра.

7. Вълни убийци

В океаните се образуват вълни убийци или т.нар. „блуждаещи вълни“. Подобно на цунамито те могат да достигнат огромни размери – до 30 и повече метра, но тяхното образуване се дължи на особености в динамиката на морските вълни. Затова вълните убийци възникват еднократно и учените засега не могат да прогнозират появата им.

8. В „черните пушачи“ кипи живот

В океаните съществуват хидротермални комини, наречени „черни пушачи“. Удивително е, че в тях протича бурен живот – до момента там са открити над 500 вида риби.

9. Най-дългата планина е под водата

Средноокеанският хребет се простира на 65 хиляди километра по дъното на световния океан. Това е и най-дългата планинска маса на планетата.

10. Океаните все още крият тайните си

Днес човечеството е изучило около 10% от територията на океаните. Очевидно предстои дълъг път, докато тези безбрежни водни простори разкрият тайните си.

 

Сподели във Facebook