Шофьорът, сядащ зад волана след няколко чаши алкохол, е потенциален престъпник. И по този въпрос спорове не може да има. Много водачи обаче се опитват да излъжат дрегерите, вярвайки в разпространените митове. Каква е истината:

Мит 1. Зърна кафе и подправки

Действително зърната кафе, дафиновият лист, пастата за зъби, ментата, канелата и индийското орехче могат да абсорбират незначително количество от етиловия спирт в устната кухина. Но това не влияе върху концентрацията на алкохол в издишвания въздух, който анализират дрегерите.

Мит 2. Физически упражнения

Тази заблуда се основава на убеждението, че тъй като физическото натоварване усилва кръвообращението, това ще ускори извеждането на алкохола от организма заедно с потта. Ефектът обаче е минимален и на него не бива да се разчита. Още повече, че ако не сте в блестящо здраве, интензивните тренировки, когато сте употребили спиртни напитки, може да доведат да сърдечносъдови проблеми и дори до инфаркт. Причината е, че организмът и без това е принуден да работи в стресов режим заради алкохола.

Мит 3. Повече вода

Привържениците на този мит също ще останат разочаровани. Водата не може да елиминира следите от спиртните напитки, като ги изведе от организма заедно с урината. Основна роля в преработването на алкохола има черният дроб, а не бъбреците.

Мит 4. Специални препарати

В интернет, а и на други места, вече може да се намерят препарати, които според производителите маскират миризмата на алкохол и намаляват неприятните последици от употребата му. В повечето случаи обаче те са биологично активни добавки, които могат да облекчат махмурлука и да намалят главоболието, но не и концентрацията на алкохол в кръвта.

Мит 5. Необходимо е малко време

Действително с времето съдържанието на спирт в кръвта и в издишвания въздух намалява, но за да стигне до разрешената норма, са необходими не час или два, а минимум от 5 до 8 часа. И то при определени условия. Времето за извеждането на алкохола от организма зависи от много фактори: от пола (при жените този процес протича по-дълго), от теглото на човека, от вида на напитките и количеството им, от приетата храна, от особеностите на индивидуалния метаболизъм и от общото здравословно състояние.

Мит 6. Лъжица олио

Поредната заблуда е лъжицата олио преди да посегнем към алкохола. Някои хора твърдят, че това гарантира бързо изтрезняване. Според специалистите тази заблуда може да доведе само до разстройство, но не и до очаквания ефект.

 

Сподели във Facebook