До 7-годишна възраст Едит била сляпа, което оставило отпечатък върху живота и творчеството ѝ. По думите ѝ в по-късни години чувствала музиката и стиховете по различен начин и когато разучавала нова песен ѝ било достатъчно само да затвори очи.

В седем води

Не е известно дали Едит е виждала когато се е родила – веднага след това родителите ѝ се развели и тя останала с баба си по майчина линия. Бебето било гледано при лоши условия, не било къпано и за да не плаче, му давали разредено с вода вино. Като видял окаяното състояние на двегодишната си дъщеря, бащата отвел Едит при майка си, която била съдържателка на публичен дом.

Бабата поела с нежност момиченцето и когато го изкъпала в 7 води, видяла, че очите му са слепнали от гной. Мадам Гасьон веднага повикала лекар, който препоръчал черна превръзка на очите, промивки със студена изворна вода и добра храна. Гнойта постепенно изчезнала, но станало ясно, че Едит е сляпа.

Мадам Гасьон завела внучката си при известен офталмолог, който казал, че няма шанс за изцеление, но въпреки това посъветвал да се капе в очите разтвор от сребърен нитрат. Баба и внучка започнали лечението с ентусиазъм: лекарството щипело, но Едит търпяла. Тя толкова искала да прогледне, че ставала и през нощта да промива очите си.

Отново нямало подобрение и мадам Гасьон се обърнала към друг лекар. Той също посъветвал носенето на черна превръзка и изписал мехлем за очи с неизвестен състав. Наредил превръзката да се носи постоянно не по-малко от една година, а след това да се свали на дневна светлина.

Звуците на музиката

Сляпата Едит възприемала света чрез звуците и миризмите. За да я развлече, баба ѝ ѝ купила пиано и взела учителка по музика. Момичетата от публичния дом се привързали към детето, пръскали го с парфюмите си и му шиели парцалени кукли. Когато Едит станала на 7 години, бабата и дълбоко вярващите момичета от публичния дом завели Едит на поклонение пред мощите на света Тереза в град Лизье. След 6 дни баба ѝ свалила черната превръзка от очите на Едит и тя… прогледнала. Първото нещо, което момичето видяло, били клавишите на пианото.

До последните си дни певицата останала вярваща и почитала света Тереза.

Според съвременните изследователи Едит е имала вродена катаракта (помътняване на лещата) на двете очи, а нейното проглеждане е много рядък случай на спонтанна резорбация на катаракта, свързана с растежа и промени в структурата на очите.

Пиаф умира от друга болест. Докато забавлява с баща си – уличен акробат – парижката публика, Едит рано се пристрастява към тютюна и алкохола. Когато става известна певица, тя се увлича и по наркотиците. Пиаф прекрасно осъзнавала положението си, но не било възможно да се лекува анонимно в специална клиника дори и в чужбина. В края на краищата тя била хоспитализирана и преминала курс на лечение, който в тези години се състоял в постепенно намаляване на количеството на приемания наркотик. Пиаф преживяла срив вследствие на абстинентен синдром, който се проявява, когато привикналият към наркотици организъм не ги получава в нужното количество. Черният дроб на певицата вече не можел да се справи с натоварването, няколко пъти лекарите я изваждали от състояние на чернодробна кома. Последната кома Пиаф не успяла да преживее.

Съвременният подход

Лечението на деца с вродена катаракта трябва да започне навреме – най-добре до 4-годишна възраст, максимум до пет. Ако катарактата е разположена далече от центъра на очната ябълка, което се среща рядко, на детето се изписват разширяващи зениците капки, като по този начин се увеличава количеството светлина, което трябва да попада в ретината. Ако помътняването на лещата е в централната част, катарактата се отстранява хирургически под пълна упойка. При децата катарактата представлява мек съсирек, който се изсмуква с помпичка през малък разрез и при необходимост се поставя изкуствена леща.

Колкото до наркотиците, и до момента светът не се е справил с последиците от тяхната употреба.

Сподели във Facebook