Бъдещият революционер бил болнаво дете и непрекъснато страдал от бронхити. По спомените на неговия баща първият пристъп на Ернесто от астма се случил, когато той бил на две години. Клиничната картина била толкова ясна, че диагнозата не подлежала на съмнение.

Война с болестта

Семейството веднага се преместило да живее на по-благоприятен климат – в аржентинската високопланинска провинция Кордова. Но и това не помогнало: пристъпите отминавали само с инжекции с адреналин, а към осмата година астмата пречела до такава степен на живота на детето, че се налагало да ползва кислородна възглавница.

По съветите на най-различни лекари през цялото си детство Ернесто покорно пиел билкови отвари, дишал дим от запалена хартия, спял със завивки, пълни с горещ пясък. Отчаяният му баща дори извикал някакъв магьосник, препоръчан настойчиво от селските му роднини.

В тези години лекарите вече имали добри знания за бронхиалната астма и по тяхно настояване родителите на Ернесто изхвърлили от дома си всички килими и тежки завеси, употребявали само ленено спално бельо, почиствали често помещенията с влажна кърпа и забранили на детето да си играе с домашни любимци. С една дума, опитали се да премахнат всички алергени. Лекарите карали детето да прави ежедневно дихателна гимнастика и да плува активно.

В огромното си желание да победи болестта бъдещият революционер продължавал да плува, не осъзнавайки, че студената вода провокира пристъпите на астма. Той играел футбол, научил се да кара мотоциклет и след като завършил училище, заедно с приятел обиколили цяла Латинска Америка. В раницата си винаги носел походна аптечка и сам си биел инжекции с адреналин, единственият по това време препарат, който облекчавал пристъпите.

Барут като лекарство

Работейки за кратко време като лекар, Че Гевара написал научна работа за алергените, разработил диета, която изключва яйцата, месото, птиците и рибата – продуктите, които провокирали неговите пристъпи. Той дори участвал в конференция по алергология и замислял да напише книга за лекарската практика.

През 1955 година той се запознал с Фидел Кастро и това сложило край на спокойния му живот - Че се увлякъл по революцията.

За да се усъвършенства в новото си поприще, той се научил да стреля, започнал да тренира свободна борба и бягане, подложил се на диета. Заради силния недостиг на въздух, който изпитвал, на Гевара му било много трудно по време на партизанската война. За да не се разбере за пристъпите му, той ги потискал с помощта на дихателна гимнастика, а също така вдишвал парите от кордида – особен вид бавногорящ барут. Ернесто си назначавал сам лечение по метода проба-грешка. Така пристъпите продължавали дълго, понякога цяла седмица, но пламенният революционер не обръщал внимание на състоянието си. След победата на революцията в Куба той бил принуден да носи със себе си постоянно инхалатор. Тогава вече се прилагали кортикостероидите и адреномиметиците, но не е известно дали Че Гевара ги е приемал.

Той е разстрелян в Боливия, където се опитвал да организира революция.

Съвременният подход

Днес има лекарства, които успокояват спазмите на бронхите. За продължителна профилактика – кортикостероиди, които премахват възпалението в дихателните пътища. За предотвратяване на пристъпите помагат дихателната гимнастика, рефлексотерапията, спортът и смяната на климата. Но днес е възможно при някои пациенти пълно прекратяване на пристъпите на астма.

Сподели във Facebook