Акценти

17 Февруари 2017

Животът днес

Той не само е единственият президент на Съединените щати, който е избиран на този пост повече от два пъти, но и президентът, чието здравословно състояние и досега крие много тайни. Това се отнася главно за полиомиелита.

Загадъчно петно

На фотографиите на Рузвелт от 1941 година до неговата смърт се забелязва едно петно на лицето му над лявата вежда. Заради отсъствието на информация за неговото здраве изследователите изучават портретите на Рузвелт особено щателно.

От 1970 година в пресата редовно се появяват материали от историци и лекари, в които се посочват признаци, които доказват, че Рузвелт е страдал от меланом. Неговият лекуващ лекар Ховард Г. Бруен отричал, че Рузвелт има онкологично заболяване, и посочвал, че президентът страда от сърдечни проблеми.

През 1989 година в реномирано медицинско списание излиза статия на хирурга Хари Голдсмит, в която той представя доказателства за наличието на меланом у Рузвелт.

Образуванието над лявата вежда на Рузвелт отговаря на всичките 5 критерия за меланом. Интересно е, че за 17 години (от 1923 до 1940 година) то би трябвало да се увеличи, но това не се е случило. Явно растежът на новообразуванието е бил спрян. Това може би е свързано с факта, че именно през 30-те години на миналия век е започнало лечението с радиотерапия.

Остава загадка по какъв начин през 1940 година пигментното петно на лицето на Рузвелт изчезва. Вероятно, меланомът е бил отстранен или замаскиран с козметични средства.

Съвременното лечение

В днешно време основният метод за лечение на меланом на кожата е хирургически. Допълнително се прилагат полихимиотерапия, лъчева терапия и имунотерапия. Докато при I и II стадии болестта може да се ограничи само с операция, то при III и IV е необходимо сериозно комплексно лечение. Прогнозата зависи от стадия на болестта.

Сподели във Facebook