Малко хора знаят, че думата „робот“ за първи път е въведена в употреба от Карел Чапек в неговия роман „R.U.R.“ (1920 г.). Той описал изкуствени хора, които се обръщали трудно, а движенията им били бавни и тромави. По този начин писателят се надсмивал над болестта си, заради която самият той изглеждал като робот.

Симулант

Карел започнал да страда от болки в гръбнака още в детството си след изкарана скарлатина. Баща му бил добър лекар, но много строг човек и затова момчето споделяло подробности за страданието си само с майка си. Тя изчела много от медицинските книги на мъжа си и започнала да дава на сина си аспирин - единственото по това време лекарство за болки в гърба. Бащата разбрал за проблемите на Карел съвсем случайно, когато той трябвало да постъпи в армията. Тогава се водела Първата световна война и той се страхувал, без да знае за заболяването му, че крехкият юноша няма да издържи на военните условия. Опитният лекар описал на сина си заболяванията на гръбнака и му предложил да симулира едно от тях пред военната комисия. За негово изумление Карел признал, че наистина има болки в гърба.

Баща му започнал да го води на консултации при най-добрите лекари в Прага, но те само повдигали рамене, безпомощни да поставят диагноза. Накрая настанили Карел в престижна клиника при Карловския университет. Там му слагали компреси, карали го да се облича топло, а лекарите непрекъснато поставяли различни диагнози: веднъж туберкулоза на костите, друг път туберкулоза на гръбнака…

Чак след рентгеново изследване чешките лекари, които следили новостите в световната наука, разпознали описаното неотдавна заболяване анкилозиращ спондилоартрит (болест на Бехтерев). Лечение на болестта обаче не било известно.

Умира от грип

Карел безпогрешно усещал кога ще се промени времето: в такива моменти гърбът започвал да го боли силно. След години той бил в състояние да се обръща само с цялото си тяло. Въпреки болките се стараел всеки ден да се разхожда пеша. Писателят опитал всички съществуващи по това време методи на лечение: продължил да приема аспирин, пиел отвари от билки, носел на голо фланелка от кучешка вълна, подпирал се на бастун, което според лекарите помагало за изправяне на гръбнака. По съвет на баща си Карел се въздържал от употреба на опиум - тогава вече се знаело, че към него се привиква.

Писателят разбирал, че лечението му зависи изцяло от напредъка на науката, и търсел лекар, който да е в крак с последните постижения на медицината. Той се насочил към д-р К. Щайнбах и го посещавал редовно.

През есента на 1938 г. в Чехия избухнала грипна епидемия и когато писателят се разболял, се обърнал към тогавашното медицинско светило професор Й. Харват. Въпреки усилията на лекарите Чапек развил двустранно възпаление на белите дробове и след няколко мъчителни дни починал.

Съвременният подход

В днешно време страданията на пациентите с болестта на Бехтерев се облекчават с помощта на нестероидни противовъзпалителни препарати, хормони (глюкокортикоиди), имунодепресанти. Препоръчва се лечебна физкултура, физиотерапия и санаторно-курортно лечение. Заболяването все още е нелечимо, но правилната терапия забавя развитието му и подобрява състоянието на болните.

Сподели във Facebook