На 68-годишна възраст един от основоположниците на импресионизма - Клод Моне, започнал да се оплаква от рязка загуба на зрението, но не преставал да рисува, подбирайки по памет боите си. Широкоизвестен е неговият цикъл от картини „Водни лилии“, който толкова се различава от другите му творби по маниер на рисуване и цветова гама, че го причисляват към абстрактната живопис. Заради развиващата се при художника катаракта картините от цикъла били леко размити. Днешните офталмолози са уверени, че Моне е страдал от тази диагноза, но неговите съвременници обяснявали тази особеност на картините му с влиянието на художници от друго направление в живописта.

След 10 години художникът ослепял почти напълно. Зрението на лявото му око било 10% от нормалното, а с дясното по думите на самия Моне различавал само дали е светло или тъмно. Най-трагичното било, че той не бил способен да различи не само нюансите на боите, но и техните цветове.

Живот в синьо

Известният френски офталмолог Кутлa поставил на Моне диагноза двустранна катаракта и препоръчал спешна операция. В тези времена смяната на лещата се извършвала на два етапа, а понякога и на три. Анестезията била далече от съвършената. След всяка хирургична намеса се налагало да се лежи неподвижно 3 дни. Според лекарите така окото зараствало по-лесно. Напълно ослепялото дясно око на Моне било подложено на три операции. Третата художникът понесъл много тежко. Тя била извършена в дома му, което тогава не било някакъв изключителен случай.

Второто око, като по-малко увредено, специалистите решили да лекуват с разширяващи зеницата капки. По този начин тогава отлагали последния стадий на болестта. След операцията зрението на Моне не се възстановило. Той започнал да вижда всичко в синьо. Ето защо една от най-известните му картини - „Водни лилии“, е издържана в сини тонове.

Съвременният подход

В лечението на катаракта са постигнати значителни успехи. Сега помътнялата леща на окото се заменя с изкуствена с помощта на лазер или ултразвук. Манипулацията се извършва с местна упойка и се понася леко от пациентите на всякаква възраст. При това вече не е необходимо да се изчаква пердето да узрее и операцията може да се проведе в началния стадий на заболяването, когато измененията в зрението са все още минимални.

Сподели във Facebook