Можеше ли съвременната медицина да спаси… Лев Ландау

На 7 януари 1962 г. руският учен, носител на Нобелова награда за физика, Лев Ландау се блъснал с колата си в камион, който се движел срещу него. Последвала продължителна кома. Колегите му физици дежурели денонощно до леглото му. Лечението на Ландау било поето от най-известните лекари, докарали от Швеция дихателен апарат, доставяли дефицитни лекарства от Европа и САЩ.

Всичко за гения

Голяма заслуга за оживяването на Ландау имат лекарите от московската болница № 50, които му оказали първа помощ. След това за консултации били повикани именити специалисти. Особено полезен бил прочутият неврохирург С. Н. Фьодоров от  Института „Н. Н. Бурденко”.

Заради дихателна недостатъчност лекарите пристъпили към трахеотомия, а веднага след операцията Ландау бил включен към апарат за механична вентилация на белите дробове. По това време в цяла Москва имало само един такъв апарат – в Института за полиомиелит. Специално за Ландау апаратът бил преместен в болница №50, а по-късно от Швеция бил изписан по-съвременен апарат.

Тогава все още не съществувала компютърната томография и лекарите правели заключенията си за мозъчната дейност на основата на наблюденията си над клиничната картина и пробите от течността в гръбначния мозък. Ландау бил застрашен от опасно усложнение – оток на главния мозък. В страната по това време нямало лекарства за лечението му. Колегите на Ландау полагали всички усилия да намерят подходящ препарат в целия свят.

Една-единствена ампула

Ландау се нуждаел от специален препарат за вливане. По щастлива случайност в Ленинград се намерила една-единствена ампула и тя била изпратена спешно в Москва и инжектирана на гениалния физик. След това ампулите се доставяли от чужбина. Така бил предотвратен оток на мозъка. Имало обаче и други проблеми. Бъбреците отказвали да работят. Чешкият консултант З. Кунц препоръчал рязко увеличаване на приема на вода и течна храна чрез вливания със сонда и това дало резултат. Ландау останал в реанимацията, където на всеки два часа медицинските сестри го обръщали и масажирали, за да не се получи застой в белите дробове.

Когато през февруари по инициатива на физиците в Москва бил организиран международен консилиум, известни лекари от Франция, Канада, Англия били изненадани от професионализма на руските медици. Постепенно речта, движението и паметта на Ландау се възстановили.

Настъпил денят, в който той започнал да се движи с проходилка в болницата. Ландау проговорил, и то… на английски. Той се възстановил умствено, но прекратил научната си дейност като физик.

Ландау починал от емболия шест години след травмата - запушване на белодробната артерия от тромб.

Съвременният подход

Фрактурата в основата на черепа, каквато се е констатирала при Ландау, най-често е смъртоносна. Към операция се пристъпва  при увреждания на черепа. Ако няма размествания, лечението е консервативно. Раната се обработва, на главата се слага мехур с лед. За да се избегне инфекция на мозъка, се назначават антибиотици. Използват се препарати за стимулиране на сърдечносъдовата и дихателната дейност и успокоителни. В много случаи преживелите такава черепна травма остават инвалиди.

Сподели във Facebook