Акценти

14 Февруари 2017

Животът днес

Още като млад немският композитор, пианист и диригент Йоханес Брамс имал способността да потъне в обятията на Морфей за секунди. Като по-възрастен случвало се е да заспи по време на важен обяд или в театралната ложа. На по-късни години Брамс спял безметежно във виенските кафенета и се превърнал в атракция за туристите. Той хъркал така, че стъклата на прозорците се тресели.

Колегите му си припомняли с ужас как по време на турнета им се налагало да делят с него стая в хотела или да пътуват в едно купе. А когато музикалният гений заспал на дебюта на Густав Малер, от хъркането му се чували само откъси от изпълнението.

Брамс бил наясно с тази си особеност, но ужасът на околните само го забавлявал. Той не обръщал внимание на молбите на приятелите и поклонниците си да пие по-малко. Бил любител не само на скъпите вина, но и на вкусната храна, а дрехите си поръчвал на известен шивач, който казвал, че мерките за височината и ширината на тялото на клиента му са еднакви.

Живот по курорти

Въпреки че прекалявал с яденето и пиенето, до 45-годишна възраст Брамс не боледувал. Според майка му той постоянно се консултирал с лекарите. Те му препоръчвали водни процедури и той с удоволствие посещавал курортите. По онова време пълнотата се смятала за признак на благополучие, но когато огромният корем на композитора започнал да му пречи да си вади ключа от джоба, той решил да отслабне. Лекарите му препоръчали да се движи повече и Брамс започнал да ходи пеша до любимото си кафене, като от време на време сядал на някоя пейка, за да си отдъхне.

Тогава хъркането не се е приемало за здравословен проблем и още не е била известна диагнозата апнея — спиране на дишането по време на сън, което води до кислороден глад. Днес учените са убедени, че в спомените на съвременниците на Брамс са описани именно признаците на апнея — „нездраво хъркане“, повишена сънливост през деня... Всички тези симптоми, както и късият врат на композитора (рисков фактор), който се вижда на фотографиите му, показват, че той всъщност е страдал от този синдром.

Съвременното лечение

В днешно време този здравословен проблем се лекува с няколко метода, включително и хирургически. Като начало лекарите препоръчват отказ от пушенето и пиенето и намаляване на теглото. Ако пациентът страда от хипертония, тя трябва да се лекува. Понякога помагат специални приспособления, които фиксират челюстта и пречат на хъркането. Разработени са експандери, които разширяват ноздрите. В краен случай се прилага лазерна пластика на мекото небце.

Сподели във Facebook
Етикети: Йоханес Брамс