През летния туристически сезон на територията на град Варна и региона се наблюдава усложняване на оперативната обстановка, което на разбираем език означава, че джебчиите са във вихъра си. Те са наясно, че основната част от посетителите се концентрират в централната част на Варна и близките курортни комплекси, като най-голямо струпване на хора се наблюдава в следобедните и вечерните часове.

С оглед на тази ситуация е създадена организация за обезпечаване на сигурността на обществения ред, съобщиха за "Животът днес" от Областната дирекция на МВР Варна. Във връзка с активния летен туристически сезон е направен анализ на изминалия и са набелязани мерки за обезпечаване на сигурността на чуждите туристи. Сформиран е екип за предотвратяване и разкриване на кражбите спрямо чужди и български туристи. Дейността на екипа ще продължи активно през летния сезон. Джебчийските набези бяха значим за обществеността проблем в годините назад. Към момента техният брой значително е намалял – 30 регистрирани кражби има за първото шестмесечие на тази година, като за същия период на изминалата те са били 73.

Изготвени са и препоръки към туристите на 10 езика, които са предоставени на туроператорите и са достъпни на електронния сайт на ОДМВР – Варна, като

за по-лесен достъп има специално създаден бутон „IMPORTANT”.

Предприети са мерки за упражняване на засилен контрол върху дейността на частните охранителни фирми. Проведени са обучения по линия на тероризма. Органите на реда са провели срещи с представители на туроператорски фирми, собственици и управители на хотели, частни квартири, курортни комплекси, почивни станции и квартирни бюра. Обсъдили са мерки, свързани с охраната на обектите и зоните за отдих, както и създаване на организация по пропускателния режим.

За летния сезон във Варна по традиция се командироват полицейски служители. Тази година не прави изключение. През летните месеци ще бъдат командировани общо 144 служители от областни дирекции на МВР във вътрешността на страната, които ще се включат в охраната на гражданите и гостите на града през сезона. В Морската градина и в централната част на града допълнително ще бъдат осигурени

четирима служители на велосипеди и 6 моторизирани екипа. В парка на ж.к. „Аспарухово” също е осигурено патрулирането на двама моторизирани служители. Освен това е предвидено пеша да се извършва патрулна дейност от общо 6 екипа. В курортите край Варна пък има засилено видимо присъствие на униформени полицаи, които работят с изместено работно време - до тъмната част на денонощието.

Утвърдена добра практика от 2010 г. между ръководствата на МВР на България и Румъния е съвместната патрулно-постова дейност между полицейски служители на двете държави в черноморските курорти. През 2016 г. на територията на ОДМВР – Варна отново ще има командировани 4 румънски полицаи. Досегашната практика показва, че присъствието на румънски полицаи е изключително ползотворно за нас и има осезаем превантивен ефект. Много по-лесна и ефективна стана комуникацията между органите на полицията и румънските туристи, коментират от областната дирекция на МВР Варна.

На територията на област Варна функционира

Междуведомствен координационен център за съвместна работа на МВР и НАП

по северното Черноморие. Той се помещава в сградата на областната дирекция на МВР Варна. Центърът работи денонощно седем дни в седмицата и е изграден от служители на ОДМВР Варна и представители на ТДНАП - Варна. Основна цел на центъра е по-добра работа на всички правоприлагащи органи на държавната и местната власт по противодействие на престъпления, нанасящи вреда на бюджета. Трите основни направления на работа са: съвместни екипи на НАП и МВР в курортните комплекси и крайбрежните зони на Варна; съвместни действия по отношение на контрола на работа на нощните заведения и изграждането на контролни фискални пунктове на територията на курортите.

На територията на ОДМВР Варна за периода от 1 януари 2016 г. до 30 юни 2016 г. са регистрирани

общо 3387 криминални престъпления срещу 4088 за същия период на миналата година.  Разкрити са 1099 от регистрираните престъпления, с 32,65% разкриваемост, срещу 870 разкрити през първото шестмесечие на 2015 г. с 21,28% разкриваемост, съобщават от областната дирекция на МВР Варна. Престъпленията против собствеността продължават да бъдат най-многобройни, но спадът им е налице: 1707 са регистрираните кражби през тази година срещу 2111 за същия период на изминалата. Грабежите бележат значителен спад: 59 са регистрираните за първите шест месеца на 2016 г., като за 2015 г. те са 130.

ОД на МВР  Варна призовава всички жители и гости на града и близките места за отдих да бъдат отговорни и внимателни към своите вещи, да спазват общоприетите норми на поведение и да използват пълноценно своето време за почивка, без да стават участници в противообществени прояви.

Сподели във Facebook